Υπό τη βαριά σκιά της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα κορυφώνεται απόψε η πενθήμερη συζήτηση για τον νέο Προϋπολογισμό με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν θα χρειαστεί να δείξει το ρολόι μεσάνυχτα για να αρχίσει η ψηφοφορία, αλλά 6η απογευματινή, όπως τουλάχιστον υπόσχεται το προεδρείο της Βουλής.
Η σημερινή, τελευταία ημέρα, είναι αφιερωμένη στις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών, αρχής γενομένης από τον αρχηγό του τελευταίου κόμματος, με τον πρωθυπουργό να κλείνει τη διαδικασία. Ενδεικτική της προσπάθειας “να τελειώνουμε νωρίς” είναι η επιλογή του προεδρείου να ανοίξει τον “χορό” των αρχηγών ο Γιάνης Βαρουφάκης… στις 11 το πρωί και όχι 1-2 το μεσημέρι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει “όσο ποτέ άλλοτε” τους τόνους, ακόμα και να θέσει θέμα εκλογών, εάν προκληθεί από τον πρωθυπουργό. Το βέβαιο είναι ότι θα επικεντρώσει στην περίφημη μελέτη αναδεικνύοντας τα δραματικά στοιχεία της (με κυριότερο αυτό που αφορά την αυξημένη θνητότητα κατά 87% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ), για να προκαλέσει εκ νέου τον κ.Μητσοτάκη να πει:
- Εάν ήταν σε γνώση του η μελέτη από τον Μάιο του 2021 που ολοκληρώθηκε.
- Εάν ναι, τι έκανε για να καλυφθούν τα κενά στις ΜΕΘ και να αποτραπούν θάνατοι που οφείλονται σε αυτά;
- Εάν όχι, πώς γίνεται ο επίσημος και προβεβλημένος σύμβουλος του στα θέματα της πανδημίας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, να του απέκρυψε μία τόσο σημαντική μελέτη;
- Επίσης, στην περίπτωση του “όχι”, τι απαντά στον έτερο υπογράφοντα την μελέτη, καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα, ο οποίος εδώ και τέσσερις ημέρες δηλώνει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ότι “η μελέτη δόθηκε εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, σε ανώτατο επίπεδο”;
Αναλόγως των απαντήσεων, θα προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη “να ζητήσει συγγνώμη για το ψέμα του στη Βουλή, πριν από 18 ημέρες, ότι δεν έχει ενδείξεις για αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ή να παραιτηθεί”.
Από την απάντηση που έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας (και “δεξί χέρι” του πρωθυπουργού) Άκης Σκέρτσος, προκύπτει ότι η “γραμμή άμυνας” του κυβερνητικού επιτελείου είναι… η απαξίωση της μελέτης: “το αν γνωρίζαμε τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Καθημερινά η κυβέρνηση δέχεται δεκάδες τέτοιες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία. Πρόκειται για ήσσονος σημασίας ζήτημα”, είπε, προκαλώντας αίσθηση για την ουσία της απάντησης.
Ζητείται… παραλήπτης της μελέτης
Στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης “δεν θα καταφέρει να σταθεί” στη σημερινή συζήτηση, αν δεν βρεθεί πρόσωπο που να δεχτεί ότι παρέλαβε την μελέτη από τους καθηγητές και αμέλησε να ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο.
Κυβερνητικές διαρροές χθες το βράδυ κατονόμασαν ως …παραλήπτη τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, ο οποίος όμως διέψευσε αμέσως και δημοσίως τον ισχυρισμό (στο ieidiseis.gr), με την κοφτή φράση “έχω άγνοια για τη μελέτη”.
To ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τη διάψευση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωνε από το βήμα της Βουλής: “στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αυτή η μελέτη. Αναζήτησα τα πρωτόκολλα, δεν έχει κατατεθεί”.
Μετά και από αυτό, αναμένεται νέα εκδοχή από κυβερνητικής πλευράς: η μελέτη παραδόθηκε, αλλά όχι επισήμως - δηλαδή δεν πήρε αριθμό πρωτοκόλλου. Σε αυτή την περίπτωση όμως, διαψεύδεται ο κ. Λύτρας που μίλησε για παράδοση της μελέτης “σε ανώτατο επίπεδο”, οπότε θα έχει ενδιαφέρον η δική του αντίδραση…
Οι "φήμες” για πρόταση μομφής
Εν τω μεταξύ, άλλες “γαλάζιες” διαρροές θεωρούν “εξαιρετικά πιθανή” την κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι συνεργάτες του το διαψεύδουν έντονα (από προχθές κι όλας) με το εξής σκεπτικό: Όντως, το θέμα με τη μελέτη είναι μείζονος σημασίας και θα “σήκωνε” πρόταση μομφής. Η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, όμως, έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Που σημαίνει, ότι σε περίπτωση πρότασης μομφής η Βουλής θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση… δύο φορές σε 24 ώρες.
Η επίμονη αναφορά στην πρόταση μομφής (ή και σε ευθύ αίτημα για εκλογές…) ερμηνεύεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως προσπάθεια της κυβέρνηση να δείξει ότι “ο Τσίπρας το ήθελε αλλά στο τέλος …κιότεψε”.
Όπως λένε, “είναι άλλη μία ένδειξη ότι η πρωθυπουργική ομάδα βρίσκεται σε πανικό” από τις διαστάσεις που έχει πάρει η περίφημη μελέτη.