Την εκτίμηση ότι «οι ελληνορωσικές σχέσεις μπαίνουν σε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο, με ρεαλισμό, ισορροπία και ειλικρίνεια», κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτιμώντας τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρωσία, σε μια συγκυρία εξαιρετικά ρευστή, με πολλά ανοικτά μέτωπα και για τις δύο χώρες. Και μπορεί τα ελληνικά αιτήματα για την ενέργεια να μην έγιναν αποδεκτά στην παρούσα φάση (η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μελλοντική συμφωνία), όμως η μακρά -σχεδόν τρίωρη- συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και οι δηλώσεις και διαρροές μετά από αυτήν ερμηνεύονται από συνομιλητή του πρωθυπουργού ως μια γόνιμη επαφή για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων.
Παρόλο που η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να παρεκκλίνει ιδιαίτερα της επίσημης γραμμής, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι αυτοτελείς» και κάνουν λόγο για έναν «έντιμο διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών, γνωρίζοντας αμφότεροι τις δυσκολίες της προσέγγισής τους».
Έμφαση το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνει στην υιοθέτηση του κοινού προγράμματος δράσεων της τριετίας 2022-2024, με τη συμφωνία κοινών πεδίων συνεργασίας στον τουρισμό, στις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στην πολιτική προστασία.
«Μετά την πανδημία και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ανοιχτοί δίαυλοι
Όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Πούτιν τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς το συμφέρον όλων και διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Ελλάδας στον διάλογο ως μόνο μέσο για την εξεύρεση λύσεων. Επισήμανε εξάλλου ότι η χώρα μας παγίως θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
«Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ' ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρω-ρωσικές σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία. Πάντα εντός της ΕΕ και του NATO, θα επιδιώκουμε αποκλιμάκωση και όχι μια ρητορική έντασης», τόνισε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο ελληνικό αίτημα, να επιστραφούν στη χώρα μας τα αρχεία των Ισραηλιτών που είχαν κλαπεί την εποχή των ναζί, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν πολύ θετικό το γεγονός ότι η Μόσχα πιστεύει αταλάντευτα ότι το διεθνές δίκαιο είναι το μόνο εργαλείο για την επίλυση των διαφορών στις θαλάσσιες ζώνες. Αλλά και για το Κυπριακό, αξιοσημείωτη είναι η συνεπής και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας, που τάσσεται υπέρ της δικοινοτικής, διζωνικής συνομοσπονδίας, την ίδια ώρα που καταδικάζει κάθε μονομερή ενέργεια, όπως συνέβη με την απαράδεκτη κίνηση της Άγκυρας στα Βαρώσια.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία, με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει τη συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων.