Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και των τεσσάρων διεκδικητών της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, για το αν θα τον στηρίξουν και πώς, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.
Έτσι κι αλλιώς η διαφορά των εννέα μονάδων ανάμεσα στους δύο μονομάχους της ερχόμενης Κυριακής δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να δώσει τη μάχη “μέχρι τέλους” και να αποσπάσει το καλύτερο δυνατό ποσοστό.
Είναι ενδεικτικό ότι δέχεται να γίνει debate ανάμεσά τους (σ.σ. η ΕΡΤ απέστειλε ήδη τη σχετική πρόσκληση) με δυνατότητα ερωτήσεων ο ένας στον άλλον και με στόχο προφανή, όπως σημειώνουν συνεργάτες του: “να υποχρεωθεί ο κ.Α νδρουλάκης να πάρει θέση σε σημαντικά ζητήματα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα επέλεξε γενικότητες για να είναι αρεστός σε όλα τα ακροατήρια”.
Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει μάλιστα να ποντάρει στη λέξη “ανανέωση”, αλλά… από την ανάποδη, καθώς, όπως σημείωσε χθες (στον Σκάι) “η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης, η ανανέωση διαφαίνεται στις ιδέες”.
Δίνοντας μία γεύση από την “επίθεση” που θα επιχειρήσει στον αντίπαλο του, πρόσθεσε: “Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έφερα το Opengov, μια νέα πρακτική. Έφερα την Διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στην διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε κι αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη όπως είναι οι Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές μεγάλων Οργανισμών. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση κι ήρθε αυτή του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η ΝΔ - δύο το ΠΑΣΟΚ - ένα ο κ. Κουβέλης. Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσία, ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη, αυτά παλεύω μια ζωή».
Ο κ. Ανδρουλάκης, πάντως, στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του χθες (Open) επέμεινε στο τρίπτυχο “ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία”, ενώ έγινε πιο συγκεκριμένος στο θέμα … του ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, εάν το κόμμα επιστρέψει στο παλιό του όνομα: “θα έλθουμε σε επαφή με τους δανειστές και να ζητήσουμε ρύθμιση με δόσεις”, είπε, παραδεχόμενος το (τεράστιο) τραπεζικό χρέος του Κινήματος.
Αποδέχθηκε, επίσης, τη διενέργεια debate.
Ο Α. Λοβέρδος και οι τρεις «μικροί»
Ο “μεγάλος ηττημένος” Ανδρέας Λοβέρδος έκανε σαφές από νωρίς χθες το πρωί ότι σήμερα θα ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει, με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν τον κ. Ανδρουλάκη. Ο οποίος όμως, σύμφωνα με πηγές, θα προτιμούσε να είναι “σιωπηρή” αυτή η στήριξη, υπό τον φόβο ότι η ηχηρή μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα: να προτιμήσουν την αποχή οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κ. Λοβέρδου και να πριμοδοτήσουν τον κ. Παπανδρέου όσοι ψήφισαν τους “μικρούς” που απέσπασαν μικρά ποσοστά μεν, αλλά αθροιστικά φτάνουν τις εννέα μονάδες.
Αντιθέτως, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης θα προτιμούσε ανοικτή στήριξη από τον Παύλο Χρηστίδη προσβλέποντας στη δυναμική όσων τον ψήφισαν, καθώς πρόκειται για νέους με δραστήρια δράση στα social media. Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, άλλωστε, έκανε καμπάνια κυρίως μέσω του Διαδικτύου και, παρότι λιγότερο γνωστός από τους υπόλοιπους, ήρθε τέταρτος προχθές με ποσοστό 3,23%.
Απρόβλεπτη θεωρείται η στάση του Χάρη Καστανίδη: αν και αποτελεί “δίδυμο” με τον κ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις προσανατολίζεται να μην πάρει θέση υπέρ του για τον δεύτερο γύρο, ενώ χθες περιορίστηκε να ευχηθεί… “καλή τύχη” και στους δύο μονομάχους. Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για τακτική ή εάν “το κρατάει” στον κ. Παπανδρέου επειδή ανακοίνωσε υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή (λόγω της ασθένειας, τότε, της Φώφης Γεννηματά) αποδυναμώνοντας έτσι εξαιρετικά τη δική του προσπάθεια, αφού απευθύνθηκαν στο ίδιο κοινό.
Το 2,94% που πήρε στον πρώτο γύρο, πάντως, δεν θεωρείται (από μόνο του) ικανό να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Ο Παύλος Γερουλάνος (2,97%) απέφυγε, επίσης, να πάρει θέση, ωστόσο έθεσε ερωτήματα ουσίας χθες που έχουν αποδέκτη τον κ.Ανδρουλάκη. “Περιμένω αυτή την εβδομάδα, να ακούσω τρία πράγματα που χρειάζεται το κόμμα την επόμενη ημέρα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ιδεολογικό στίγμα, δεν μπορεί να μην υπάρχει καταστατικό ανοιχτού κόμματος”, είπε. Επισημαίνοντας με νόημα ότι “αυτό που ψήφισε ο κόσμος (την Κυριακή) δεν σημαίνει ότι ήταν ιδεολογική ανανέωση”.