«Φως στο τούνελ» του τέταρτου κύματος της πανδημίας αρχίζουν να βλέπουν στην κυβέρνηση, που μετά τα συνεχόμενα αρνητικά επιδημιολογικά ρεκόρ έχουν τα πρώτα σημάδια που τους κάνουν -έστω αμυδρά προσώρας- να αισιοδοξούν για τη συνέχεια. «Τα νούμερα της πανδημίας δείχνουν -και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό τις τελευταίες δέκα μέρες- μια σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, που ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα οδηγήσει και σε μια αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη χθεσινή συζήτηση, αποτυπώνοντας την εικόνα που του δίνουν οι λοιμωξιολόγοι. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων χθες (6.196) ήταν μικρότερος από αυτόν πριν από μία εβδομάδα (7.108), αν και τα τεστ ήταν περισσότερα κατά περίπου 11.000. Από την άλλη, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέβηκαν στους 690 -νέο αρνητικό ρεκόρ αυτού του κύματος-, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 507 κατά το τελευταίο 24ωρο (και 479 εξιτήρια).
Η αίσθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι βρισκόμαστε σχεδόν στην επιπεδοποίηση του επιδημιολογικού φορτίου και σιγά σιγά η κατάσταση θα βελτιώνεται, αν και στο Σύστημα Υγείας η αποκλιμάκωση υπολογίζεται να φανεί από τα μέσα του μήνα και μετά.
Η κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική των τεστ, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «φαίνεται πως το σύστημα αυτό λειτουργεί πολύ καλά». Αναφέρουν δε το παράδειγμα των σχολείων, όπου «εντοπίζονται και προλαμβάνονται τα κρούσματα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε διαμολύνσεις».
Μαζικά ραντεβού
Από την άλλη, θετικές είναι οι ενδείξεις από την ανταπόκριση των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών οι οποίοι, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, έχουν αρχίσει να κλείνουν μαζικά -τουλάχιστον σε σχέση με πριν- ραντεβού τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσδοκούν πως από τις 520.000 περίπου ανεμβολίαστους πολίτες αυτής της ηλιακής ομάδας, μπορεί να εμβολιαστούν ακόμα και οι μισοί. Αριθμός, αν μη τι άλλο, που μπορεί να συμβάλει πολύ στη διαμόρφωση του τείχους ανοσίας, αλλά και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και ιδίως των ΜΕΘ.
«Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του παρέμβαση, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι «δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω κάποιες ψήφους. Με ενδιαφέρει να σωθούν ζωές».
Στην κυβέρνηση διαβλέπουν ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα λάβουν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τις επόμενες μέρες, ενώ για το πρόστιμο των 100 ευρώ, παραπέμπουν στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού: «Μπορεί κάποιος να μην το καταβάλει, αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μακριά από τις 7.000 ευρώ σε άλλες χώρες ή τα 1.000 αν δεν φοράς μάσκα στην Ιταλία», σημείωσε.
Επικαλέστηκε δε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δήλωσε ότι «είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού».
Συγκρατημένα χαμόγελα υπάρχουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και για τις πρώτες εκτιμήσεις που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον. Μολονότι σημειώνουν πως θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δέκα ημέρες για να βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα, οι αρχικές ενδείξεις από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικές. Χαρακτηριστική η περίπτωση αξιωματούχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Όμικρον».