Στο τετράπτυχο «μετάλλαξη Όμικρον, περιορισμοί ανεμβολίαστων, μαζικοί εμβολιασμοί και σύστημα υγείας» επικεντρώνεται η πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την ταχύτατη -σε παγκόσμια κλίμακα- διάδοση της νέας μετάλλαξης τίθενται καθημερινά επί τάπητος και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Κρίσιμο θεωρούν ότι είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο για τη νέα μετάλλαξη, προκειμένου να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τη δυναμική της ως προς τη μεταδοτικότητα και την κάλυψη από τα υπάρχοντα εμβόλια. Σε αναμονή των επιστημονικών συμπερασμάτων, οι ειδικοί θεωρούν ακόμη πιο απαραίτητο τον εμβολιασμό τόσο με την πρώτη δόση για εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν ακόμη, όσο και με την τρίτη δόση για εκείνους που συμπληρώνουν εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται ένα νέο lockdown σε κοινωνία και οικονομία, ωστόσο δεν αποκλείουν στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, όπως έγινε στις ηλικίες άνω των 60 και την έμμεση πίεση για την τρίτη δόση του εμβολιασμού.
«Το έχουμε πει, θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να “την πληρώνει” η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επαναλάμβανε πως «δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωνε ότι «οποιοδήποτε μέτρο που δεν αφορά στους εμβολιασμένους ασφαλώς είναι στο τραπέζι».
Σκλήρυνση των μέτρων
Υπό αυτή την παράμετρο, η Κυβέρνηση αναμένει και τις προτάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, τα μέλη της οποίας αποφαίνονται -με δημόσιες παρεμβάσεις τους- υπέρ της σκλήρυνσης των μέτρων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και σε ένα μήνα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη. Έτσι, μελετώνται σταθερά μια σειρά προτάσεων, όπως η αύξηση των εβδομαδιαίων τεστ για ανεμβολίαστους και ο περαιτέρω περιορισμός τους σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας.
Πιθανή θεωρείται εξάλλου η επαναφορά της χρήσης μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η προμήθεια self-test σε όλους τους πολίτες εντός του Δεκεμβρίου, με φόντο και το γιορτινό ρεβεγιόν λίγες μέρες αργότερα.
Άπαντες αναγνωρίζουν ότι το ήδη εξαιρετικά βεβαρημένο εθνικό σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει μεγαλύτερη πίεση. Μόνο χθες, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 657, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις 415 και οι θάνατοι τους 104, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνά πλέον τις 18.000.
Κορυφαίο στοίχημα, διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος, με τις ενδείξεις των τελευταίων ημερών να είναι ενθαρρυντικές. Όπως έγινε γνωστό, 386.692 πολίτες έκλεισαν ραντεβού ή έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου σε 16 ημέρες, ανεβάζοντας τον γενικό δείκτη εμβολιασμού του πληθυσμού από το 71% στο 75%. Παράλληλα, χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών μειώθηκαν κατά 46.953 οι ανεμβολίαστοι πολίτες στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.
Λόγω των αυξημένων ραντεβού, η επιχείρηση «Ελευθερία» αυξάνει συνεχώς τη δυναμικότητά της. Τα εμβολιαστικά κέντρα από 1.500 που ήταν τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και έχουν φτάσει στις 2.300, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς ανά ημέρα.