Ένα νέο παράγοντα έχουν να συνυπολογίζουν εδώ και λίγες μέρες επιστήμονες και Κυβέρνηση, όσον αφορά το θέμα της πανδημίας και αυτός δεν είναι άλλος από τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα δεδομένα γι’ αυτήν ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα, με το άγνωστο να προκαλεί εύλογη ανησυχία για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τα βλέμματα πάντως να είναι στραμμένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα για τη σοβαρότητα της περίπτωσης.
Πάντως, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει μία επανάληψη του σεναρίου που ζήσαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας πως θα είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.
Την ίδια ώρα, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 96, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών τους 647, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 502. «Η πανδημία θα μπορούσε κυριολεκτικά να μας καταστρέψει. Όμως αυτό δεν συνέβη καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης έχει πετύχει να διατηρήσει το ζητούμενο: προστασία της δημόσιας υγείας με παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (στην Καθημερινή), ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμαινε πως «η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό. Και στη συνολική εικόνα, των δύο ετών, διατηρούμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες».
Ικανοποίηση εξάλλου υπάρχει με την πορεία των εμβολιασμών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, που θυμίζουν -κατά τα κυβερνητικά στελέχη- ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου. Οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια και γύρω στα 6,4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασθέντες.
Πρώτη δόση
«Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς (ΣΚΑΪ). Όπως είπε, «με την πρώτη δόση έρχονται κι εμβολιάζονται περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», σημείωσε.
Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας», τόνισε. Εκτίμησε δε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», τόνισε.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο ξορκίζει το ενδεχόμενο νέων μέτρων, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθούν οι υγειονομικές συνέπειες εφαρμογής των προηγούμενων «σημειακών παρεμβάσεων» και από εκεί και πέρα θα αποφασιστούν τα περαιτέρω. Οι εισηγήσεις των ειδικών είναι διάφορες, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανεμβολίαστους και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα γι’ αυτούς εφόσον κριθεί αναγκαίο, με φόντο και την επικίνδυνη -λόγω συνωστισμών- εορταστική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η χρήση της μάσκας να επιστρέψει και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.