Κοινές δράσεις, κοινά αιτήματα και κοινές πρωτοβουλίες της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τις ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε ο ίδιος την Πέμπτη από τη Λάρισα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον που, κατά τους επιστήμονες, έχει εκτινάξει τη μεταδοτικότητα.
Δεδομένων των στοιχείων που δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, επειδή, κυρίως, έχει εκπνεύσει προ πολλού το εξάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους και δεν έχουν προλάβει να κάνουν την ενισχυτική δόση (σ.σ. άρχισε να χορηγείται τον Νοέμβριο), μέτρα όπως «κλείνουμε την εστίαση για τους ανεμβολίαστους» θεωρούνται εντελώς ανεπαρκή.
Ως απόδειξη του κυβερνητικού αδιέξοδου, δε, εμφανίζουν δηλώσεις όπως του «γαλάζιου» βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι «κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα», διότι ο γιατρός «πριν τον παραδώσει στον Θεό, τον βάζει στη ΜΕΘ». Ή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου που απέδωσε τον υψηλό αριθμό θανάτων στο ότι «το 28% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών και από αυτό το 17% δεν έχει εμβολιαστεί».
Κατά τις πληροφορίες, οι συνεργάτες του θα αρχίσουν από σήμερα επαφές με τα επιτελεία των κομμάτων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, ενώ μέχρι την Πέμπτη θα γίνουν οι επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με τους επικεφαλής τους.
Παρότι η Χ. Τρικούπη βρίσκεται μόλις έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο, καθώς και οι έξι υποψήφιοι έχουν υποστηρίξει τα λογικά αιτήματα που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την κοινή δράση για δύο λόγους:
- Η προβολή κοινών αιτημάτων θα δυναμώσει την πίεση προς την κυβέρνηση («η ισχύς εν τη ενώσει») και οι πιθανότητες να υλοποιηθούν ορισμένα, έστω, από αυτά, θα είναι περισσότερες.
- Το Μαξίμου επιμένει να αγνοεί το γεγονός ότι οι περισσότερες προτάσεις έχουν διατυπωθεί από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και τις χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον κ. Τσίπρα, προκειμένου να δείξει ότι «είναι ο μοναδικός αρχηγός αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στα θέματα της πανδημίας». Αυτή την κατηγορία μάλιστα επαναλαμβάνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου.
Αιτήματα κοινής λογικής
Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις; Με την αυστηρή επισήμανση ότι πρόκειται για κίνηση που αφορά κοινή δράση μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ορισμένες ενδεικτικές:- Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και των ΜΕΘ με εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό -αίτημα που περιλαμβάνει τη μονιμοποίηση όσων κλήθηκαν, λόγω πανδημίας, να εργαστούν με συμβάσεις χρόνου. «Όταν οι γιατροί μιλούν για αυξανόμενο αριθμό διασωληνωμένων εκτός Εντατικών και διευκρινίζουν πως δεν θεωρείται ‘κλίνη ΜΕΘ’ ένα κρεβάτι με έναν αναπνευστήρα, είναι εγκληματικό να συζητάμε ακόμα για την ανάγκη ενίσχυσης των Μονάδων σε υλικά μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό», σημειώνουν.
- Τερματισμός του προγράμματος συγχωνεύσεων σχολείων με εξεύρεση χώρων και προσωπικού για την αραίωση των σχολικών αιθουσών. (σ.σ. Η επιμονή της κας Κεραμέως να δρομολογήσει τις συγχωνεύσεις και, άρα, να προκαλέσει συνωστισμό στις τάξεις, εν μέσω πανδημίας, χαρακτηρίσθηκε ως «η πλέον κυνική απόφαση που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες»).
- Πύκνωση των δρομολογίων ώστε να αντιμετωπιστεί το «σαρδέλιασμα» στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Προς τούτο, προτείνουν χρήση ιδιωτικών (τουριστικών) ή και στρατιωτικών οχημάτων, με ανάλογη πρόσληψη προσωπικού. «Δεν γίνεται ο ιός να κολλάει στα καφέ αλλά όχι στα λεωφορεία και στους συρμούς, το έχει καταλάβει και ο τελευταίος επιβάτης που δεν έχει εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης», σημειώνουν. Επικαλούμενοι, μάλιστα, στην επιστροφή του δακτυλίου ως προσπάθεια της κυβέρνησης τον Οκτώβριο να πείσει ότι… επιστρέψαμε στην κανονικότητα.
- Οργανωμένη, από όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, καμπάνια εμβολιασμού. Στόχος, εν προκειμένω, είναι να πειστούν οι πολίτες που δεν είναι συνωμοσιολόγοι ή θρησκόληπτοι αρνητές, αλλά έχουν επηρεαστεί από διαδόσεις ή, κυρίως, φοβούνται τυχόν παρενέργειες. Το εν λόγω αίτημα, άλλωστε, εξηγεί γιατί από το προσκλητήριο Τσίπρα εξαιρείται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
- Παρέμβαση ώστε να υποχρεωθεί, τελικά, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τις εκκλησίες. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται η παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ έξω από τους ναούς για rapid test και ο έλεγχος τόσο στις εισόδους όσο και στο εσωτερικό (το τελευταίο, για τη χρήση μάσκας).
- Ανάλογα μέτρα προτείνονται για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «δεν είναι δυνατόν ο ανεμβολίαστος αστυνομικός να ελέγχει πολίτη για το εάν… έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού».