Ευθεία προειδοποίηση στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στον πρωθυπουργό να μην υπογράψουν τη σύμβαση με το Ισραήλ για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι και οι δύο θα περάσουν από Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, «διότι αφενός δεν θα είναι ισοβίως κυβέρνηση και, αφετέρου, στο νέο Σύνταγμα δεν προβλέπεται παραγραφή».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη στη συζήτηση στην Ολομέλεια που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα αυτό, υπενθυμίζοντας εκ νέου -και με νόημα- ότι το γνωρίζει πολύ καλά, διότι το είχε χειριστεί προσωπικά όταν ήταν πρωθυπουργός.
Απαιτώντας να μην παρακαμφθεί η Βουλή, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «αμυντική συμφωνία», αναφέρθηκε στην εκτίναξη του κόστους σε σχέση με αυτό που είχε συμφωνήσει η δική του κυβέρνηση με το Ισραήλ.
«Για την αγορά 12 αεροσκαφών, το κόστος ήταν 322 εκατ. ευρώ και συνολικά θα έφτανε, σε βάθος 20ετίας, στα περίπου 700 εκατ. ευρώ μαζί με τις λοιπές λειτουργίες.
Εσείς δίνετε 2 δισ. ευρώ στην εταιρεία του Ισραήλ για να τα αγοράσει η ίδια και να μας τα δώσει με τη μέθοδο του leasing, με τη δική μας υποχρέωση να πληρώσουμε 600 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη τριετία. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα δώσει τα πρώτα τρία χρόνια όσα θα έδινε στο σύνολο της 20ετίας, με τη δική μας σύμβαση», είπε οργισμένος.
Θεωρώντας επιεική τον χαρακτηρισμό «σύμβαση με οσμή σκανδάλου» που είχαν χρησιμοποιήσει νωρίτερα οι ομιλητές του κόμματος (Γιώργος Κατρούγκαλος, Αλέξης Χαρίτσης, Γιάννης Ραγκούσης), ο κ. Τσίπρας μίλησε για «σκανδαλώδη σύμβαση», που θα τύχει διερεύνησης από μία Προανακριτική επιτροπή επόμενης Βουλής, «διότι δεν θα κυβερνάτε ισόβια».
«Τα λέω σε σας, κ. Παναγιωτόπουλε, για να τα ακούσει ο πολιτικός σας προϊστάμενος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ‘Μαξίμου ΑΕ’, όπως είχε πει από αυτό το βήμα η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά», πρόσθεσε.
«Μη διανοηθείτε να παρακάμψετε τη Βουλή, ώστε να μη συζητήσει και να μην κυρώσει τη σύμβαση. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είστε έντιμος, κύριε Παναγιωτόπουλε, μην την υπογράψετε, δεν θα κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από κάποιο ΚΥΣΕΑ».
Επισήμανε με νόημα, δε, ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος «δεν υπάρχει παραγραφή στη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων».
Σημειώνεται ότι εναντίον της εν λόγω σύμβασης έχει ταχθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Ν.Παναγιωτόπουλος: Μην προαναγγέλλετε διώξεις