Δεν είναι σύνηθες να προαναγγέλλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα παρέμβει με δημόσια δήλωση μετά το (επίσης προαναγγελθέν) διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ο λόγος που το έκανε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ερμηνεύεται από συνεργάτες του ως ξέσπασμα απέναντι στην ουσιαστική απραξία της κυβέρνησης και στην ενδεχόμενη επικοινωνιακή, πάλι, διαχείριση της πανδημικής κρίσης, παρά τη δραματική εκτίναξη του ημερήσιου αριθμού θανάτων.
Το τι θα πει ακριβώς ο κ. Τσίπρας θα εξαρτηθεί, φυσικά, από το περιεχόμενο του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτήσει άμεσα μέτρα, τα οποία εδώ και πολλές ημέρες προτείνει αλλά δεν γίνονται αποδεκτά από την κυβέρνηση. Εξού και το «ως εδώ η κοροϊδία», που διεμήνυσε χθες.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεδομένων των δηλώσεων που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο, ότι δηλαδή δεν δέχεται lockdown τύπου Αυστρίας και ότι η Ελλάδα θα είναι Covid free προορισμός το καλοκαίρι, «τα περιθώρια να εξαγγείλει σήμερα κάτι πιο σοβαρό και ουσιαστικό είναι απελπιστικά μικρά».
«Αν πει κάτι σημαντικό, θα το δούμε, δεν θα πούμε "όχι" απλώς για να πούμε "όχι", πεθαίνει κόσμος», τονίζουν.
Η «καραμέλα» μάλιστα, όπως λένε, του Μαξίμου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους ανεμβολίαστους» έχει εξοργίσει την Κουμουνδούρου και, πιθανότατα, δεν θα μείνει αναπάντητη από τον κ. Τσίπρα σήμερα.
«Εχουμε ζητήσει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Οι αστυνομικοί συνδικαλιστές το αρνούνται κατηγορηματικά, με τον εκπρόσωπό τους κ. Μπαλάσκα να δηλώνει "τελεία και παύλα". Στις εκκλησίες ο έλεγχος παραμένει προαιρετικός. Η κυβέρνηση δεν τολμάει να επιβληθεί στα εκλογικά "ακροατήριά" της και λέει ότι εμείς κλείνουμε το μάτι στους ανεμβολίαστους;», είναι η αντίδραση.
Σε κάθε περίπτωση, το άλφα και το ωμέγα, κατά την Κουμουνδούρου, είναι ποιος εισηγείται τις αποφάσεις και ποιος τις παίρνει. «Όταν υπουργοί του κ. Μητστάκη, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνουν κοφτά και δημόσια ότι ‘η επιτροπή ειδικών εισηγείται αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς’ και ‘η κυβέρνηση δεν δέχεται εντολές’, τι συζητάμε;» λένε.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση-αίτημα για σύσταση ολιγομελούς, αξιόπιστης, επιστημονικής επιτροπής κοινής αποδοχής, που θα εισηγείται μέτρα, με τη δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι θα τα αποδέχονται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Θέτουν δε, το (πραγματικό και όχι ρητορικό) ερώτημα εάν η υπάρχουσα επιτροπή ειδικών έχει εισηγηθεί ή αποδεχτεί τα αντιφατικά και ελλιπή μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση εσχάτως.
Η πρωτιά στους θανάτους
Η εκτίναξη του αριθμού των θανάτων, ωστόσο, θέτει ως μείζον θέμα την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
«Κάθε ημέρα ακούμε για επίταξη ιδιωτικών μονάδων και επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αλλά δεν γίνεται τίποτα. Στη Βόρεια Ελλάδα το σύστημα έχει ‘φρακάρει’, το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε burn out, αλλά ούτε καν ο Στρατός έχει διαθέσει κλίνες και ασθενοφόρα», αναφέρουν. Υπενθυμίζοντας ότι στη Γαλλία ο ιδιωτικός τομέας μπήκε από την πρώτη στιγμή στη μάχη της πανδημίας.
«Την απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ την έδωσε με κυνική ειλικρίνεια ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με τη δήλωσή του "δεν θέλουμε πολυτελές σύστημα δημόσιας υγείας". Όπως την είχε δώσει τον περσινό Σεπτέμβριο ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τη φράση "αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ". Και μετά τους φταίει η αντιπολίτευση;», ρωτούν.
Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ άλλωστε αποδίδουν την εκτίναξη του αριθμού των θανάτων. Καθώς άνοδο κρουσμάτων έχουν όλες σχεδόν οι χώρες, αλλά η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά στους ημερήσιους θανάτους. Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα επιμέρους προτάσεις, που έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση.
Ακόμα και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε επαγγελματικές ομάδες, έχει εισηγηθεί να τίθενται σε διαθεσιμότητα οι αρνητές («αυτό σημαίνει μείωση μισθού»), ενώ για την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει ζητήσει να διατεθούν «ακόμα και οχήματα του στρατού», ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια.
Να γίνουν τα σημαντικά και να συζητήσουμε περιορισμούς στους ανεμβολίαστους ή στο ωράριο στην εστίαση, προσθέτουν.
Οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη.