Με το ιδιωτικό δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν της χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οικία του στον Λυκαβηττό και με τις σημερινές επαφές της στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, ολοκληρώνεται η τελευταία επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα με την ιδιότητα της καγκελαρίου, έστω ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο έβδομος -και τελευταίος- Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της 16χρονης (από το 2005) θητείας της κας Μέρκελ, ο ερχομός της οποίας στην Αθήνα έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως έχει διαμηνυθεί, η πολιτική της Γερμανίας έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από πρόσωπα, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι στο τελευταίο της ταξίδι στο πλαίσιο της Συνόδου της G20 στη Ρώμη, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει μαζί της και τον διάδοχό της στην καγκελαρία Όλαφ Σολτς.
Η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε. όσο και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις».
Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, η οικονομία, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι η επίσκεψη Μέρκελ «θα είναι μία ευκαιρία και για την ίδια αλλά και για μένα, ενδεχομένως να κάνουμε και έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων». Επανέλαβε τον «μεγάλο σεβασμό» του προς την καγκελάριο «για τη σταθερότητα και για την ευθυκρισία με την οποία πάντα κινείται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τουλάχιστον όσο την έζησα εγώ αυτά τα δύο χρόνια». Θα μιλήσουν, όπως είπε, και για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα.
Κοινά συμφέροντα
«Νομίζω θα είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω απ’ αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, ήταν και αυτή η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.
Από την άλλη, οι Γερμανοί, δια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ούλρικε Ντέμερ, χαρακτηρίζουν την επίσκεψη «σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Τόνισε δε ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το κλίμα, η υγεία και τη μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα «συνεργάζονται στενά».
Όσο για τα γερμανικά ΜΜΕ, αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της Bild, με τίτλο «Η χρεoκοπία των Ελλήνων κόστισε στην Ευρώπη 600 δισ.». Σύμφωνα με αυτό, «την Πέμπτη προσγειώνεται μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα», η οποία -όπως σημειώνεται- «εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: Σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) και την Παρασκευή σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της -τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ -από την Ελλάδα».