Η ανησυχία για νέα κλιμάκωση της πανδημίας έχει αρχίσει να εντείνεται και πάλι, με την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, με πλέον χαρακτηριστική τη χθεσινή μέρα, που ανακοινώθηκαν 4.165 κρούσματα και 380 διασωληνωμένοι πολίτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, όπου το σύστημα υγείας δέχεται εκ νέου μεγάλη πίεση, με την κυβέρνηση να επιμένει με τη λογική της πειθούς να ανεβάσει το κρίσιμο συνολικό ποσοστό των εμβολιασμένων. Μέχρι χθες, περισσότεροι από 6.600.000 πολίτες είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% επί του γενικού πληθυσμού και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού. Την ίδια ώρα, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 68,7% του γενικού πληθυσμού και 79,7% του ενήλικου πληθυσμού.
Οι εικόνες συνωστισμού και κάποιες φορές χωρίς μέτρα προστασίας στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης ενέτεινε τον «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα: «Όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, γίνονται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης των ειδικών. Το πλαίσιο είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο: Σε εξωτερικούς χώρους φοράμε τις μάσκες μας, κρατάμε τις αποστάσεις, όπου επικρατεί συνωστισμός», τόνισε.
Την ίδια ώρα πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το ενδεχόμενο νέου lockdown, δεν είχε ακριβώς την ίδια τοποθέτηση: «Δεν δεχόμαστε εντολές από τους γιατρούς. Οι γιατροί μάς λένε τη γνώμη τους. Εμείς αποφασίζουμε», σημείωσε. «Ακόμα κι αν εισηγηθεί λοκντάουν η επιτροπή, εμείς δεν θα το κάνουμε», πρόσθεσε, προκαλώντας αρκετές συζητήσεις.
Μεγάλο ρίσκο
Κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης είναι οι αυριανές παρελάσεις, τις οποίες πολλοί είναι αυτοί που τις θεωρούν μεγάλο ρίσκο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλης διασποράς του ιού. Η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους νομούς, όπου η τοπική Περιφέρεια αποφασίζει να μη γίνουν. Πρόκειται, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, εφαρμογή του -εξαρχής ανακοινωμένου- μέτρου των τοπικών παρεμβάσεων όπου κριθεί αναγκαίο, με την ενεργή εμπλοκή και των αυτοδιοικητικών. Όσον αφορά την προγραμματισμένη για σήμερα μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω του εθνικού πένθους για τη Φώφη Γεννηματά, ενώ αύριο θα διεξαχθεί κανονικά η στρατιωτική παρέλαση.
Τις ενστάσεις του πάντως εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, αν τελικά αποφασιστεί να μην υπάρχουν θεατές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, γιατί όσοι προσήλθαν στις άλλες εκδηλώσεις δεν φορούσαν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, «θα είναι μια δικαιολογημένη απόφαση».
Έναν απολογισμό στη διαχείριση της πανδημίας έκανε χθες και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του forum «Future Investment Initiative», στο Ριάντ. «Τα πήγαμε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Λάβαμε μέτρα πολύ γρήγορα. Κι εγώ εξεπλάγην σε κάποιο βαθμό με το πώς ανταποκρίθηκαν οι πολίτες. Εξηγήσαμε με πολύ ξεκάθαρους όρους τι έπρεπε να κάνουμε. Χρειαζόμασταν χρόνο, τον οποίο θα αξιοποιούσαμε για να ενισχύσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας μας. Δεν τα πήγαμε το ίδιο καλά στις επόμενες φάσεις της πανδημίας», αναγνώρισε, αλλά εξέφρασε την πίστη ότι «η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία».