Την ύστατη προσπάθεια να ανεβάσει το τελματωμένο -το τελευταίο διάστημα- ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών και να περισώσει τα χειρότερα ενόψει ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα, κάνει η κυβέρνηση. Έτσι, την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει νέα μέτρα που θα αφορούν την παροχή μεγαλύτερων ελευθεριών σε όσους έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο.
Μια κίνηση που ουσιαστικά βάζει στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους, προκειμένου -έστω και τώρα- να περάσουν στην απέναντι πλευρά και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του τείχους ανοσίας, το οποίο πάντως απέχει πολύ ακόμα από τον αρχικό στόχο. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη χθεσινή μέρα πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.246 πρώτοι εμβολιασμοί, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη τελικά αλλαγής στρατηγικής για να κερδηθεί το στοίχημα.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους τη βούλησή του να μην υπάρξει ξανά φαινόμενο lockdown στη χώρα, δεδομένου ότι ο φετινός Οκτώβριος δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Βιώνουμε μια άλλη πραγματικότητα, μέρος της οποίας αποτελεί και η πανδημία, απέναντι στην οποία οι εμβολιασμένοι είναι θωρακισμένοι. Όπως, άλλωστε, δείχνουν και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 90% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε.
Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες να έχουν σχεδόν απόλυτη ελευθερία και κανονική ζωή, όπως προ της πανδημίας, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους στους οποίους θα επιβάλλεται μια σειρά περιορισμών.
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι οι εμβολιασμένοι να έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ανενόχλητοι ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά και στην ψυχαγωγία και την εστίαση, όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους, υπάρχει η σκέψη να αρθούν οι ισχύοντες σήμερα περιορισμοί, όπως η απαγόρευση της μουσικής και των ορθίων πελατών.
Κίνδυνος μετάδοσης
«Εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας (στον ΣΚΑΪ), ενώ και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διεμήνυσε ότι «όποιος εμβολιάζεται, φτάνει πιο κοντά σε μια φυσιολογική ζωή».
Για «πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων πολιτών» καθώς και για «μέτρα που πρέπει να υπάρχουν για να προστατευτούν οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.
Ίσως και αύριο, εξάλλου, ο κ. Πλεύρης να ανακοινώσει τη νεοσύστατη συμβουλευτική ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων, που θα λειτουργήσει παράλληλα και με πιο διευρυμένο πεδίο (όχι μόνο για την πανδημία), σε σχέση με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία πάντως θα παραμείνει σε ισχύ.
Την ίδια ώρα, με προσοχή αλλά χωρίς να σχολιάζουν το ελάχιστο, παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εκφράζει τη διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική σε μια σειρά θεμάτων: Αρχικά με τη στάση της απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, στη συνέχεια με την ελληνογαλλική συμφωνία και τώρα με τις επιδόσεις στην πανδημία. Σε πολιτικό επίπεδο, η τριπλή αυτή δημόσια παρέμβαση του πρώην υπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι δεν έγινε τυχαία, αν και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει νέες πολιτικές βλέψεις.