Η βαριά καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι πίσω από την αιφνιδιαστική και ταχύτατη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ βρίσκονται “επενδυτικά σχέδια φίλων της κυβέρνησης, νεόκοπων εθνικών εργολάβων και προμηθευτών”, αλλά και η προειδοποίηση που απηύθυνε ότι “θα αναζητηθούν πολιτικές και οικονομικές ευθύνες, θα είμαστε εδώ και θα σας παρακολουθούμε”, έδωσε τι στίγμα της πολύωρης συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια.
Τη συζήτηση προκάλεσε επερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (υπό τον Αλέξη Χαρίτση) που είχε μεν κατατεθεί … τον Ιούλιο, ωστόσο απέκτησε άλλες διαστάσεις μετά τις εξελίξεις στη ΔEΗ.
Δεδομένου ότι τέσσερις από τους επερωτώντες βουλευτές του κόμματος (Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Σωκράτης Φάμελος και Σταύρος Αραχωβίτης) έθεσαν ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή (σ.σ. στον χώρο της ενέργειας) που η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, με τον κ.Φάμελο να θέτει και θέμα “ειδικού Δικαστηρίου” στο μέλλον, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να “επιστρέψει” την κατηγορία, λέγοντας ότι “εμείς έπρεπε να σας πάμε σε Ειδικό Δικαστήριο επειδή παραδώσατε τη ΔEΗ στα μαύρα της τα χάλια”.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρεμβαίνοντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδιωτικοποίησε το ποσοστό της ΔΕΗ δίνοντας μάχες με τους θεσμούς, ενώ θέτοντας το θέμα του ενεργειακού timing τόνισε: “η ενεργιακή φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια είναι ένα κουβάρι, πρέπει όλα μαζί να αντιμετωπισθούν με σχέδιο”.
Πρόσθεσε δε, ότι στη Μ. Βρετανία που ιδιωτικοποιήθηκαν τα δίκτυα, οι ιδιώτες δεν επένδυσαν σε υποδομές, αλλά μέλημα τους ήταν να δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους. “Μέχρι και η Μέι αναγκάσθηκε να παρέμβει”, είπε.
Σταϊκούρας: Όλοι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται
Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κινήθηκαν στους εξής άξονες:
- Οι αυξήσεις στις τιμές είναι παροδικές ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
- Το πρόβλημα με την ακρίβεια δεν είναι ενδογενές, είναι εισαγόμενο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε μήνα το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται και σε αυτό οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης.
Επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν στην τελευταία θέση στην ανάπτυξη και τώρα που είμαστε στην η θέση μας λέει η κ.Αχτσιόγλου ότι αυτό (σ.σ. η αύξηση στο β’ τρίμηνο του έτους) ήταν αναμενόμενη λόγω κλειστής οίκονομίας το αντίστοιχο περσινό. Θα σας έλεγα καμιά βαριά κουβέντα αλλά είμαι στη Βουλή των Ελλήνων και δεν μου επιτρέπεται. (Αδ.Γεωργιάδης).
- Το οικονομικό κλίμα στη χώρα βρίσκεται στα προ πανδημίας επίπεδα, η ανεργία έπεσε στο 14,2 (από 17,3 τον Ιούλιο του 2019), οι επενδύσεις πολλαπλασσιάζονται, ενισχύσθηκαν οι εξαγωγές, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι καταθέσεις, η πιστωτική επέκταση με παροχή νέων δανείων και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. (Χρήστος Σταϊκούρας).
- Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ όταν την ενέταξε στο Υπερταμείο και, μάλιστα, με πρόβλεψη χαμηλώτερων κερδών από αυτή που υπάρχει με τη σημερινή εξέλιξη. Η σημερινή κυβέρνηση προώθησε την γρήγορη απολιγνιτοποίηση διότι αυτή είναι πιο καλή για τις τσέπες των καταναλωτών, όχι μόνο για το περιβάλλον.
Θα ιδρυθεί Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με έσοδα από δημοπρασίες εκπομπών άνθρακα και άλλες πηγές, για τη στήριξη των πιο αδύναμων καταναλωτών. (Κώστας Σκρέκας).
Τσίπρας: Έγκλημα στη ΔEΗ, ίσως και προμελετημένο
Το στίγμα της αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ “οικονομικό και πολιτικό έγκλημα” που “θα φανεί αν ήταν και προμελετημένο”.
Αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε για “παιχνίδια προς όφελος φίλων της κυβέρνησης”, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν θα σας επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε φίλους σας ολιγάρχες και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές. Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν και σε βάθος”.
Ο κ.Τσίπρας έθεσε ευθέως και θέμα χρηματιστηριακού παιχνιδιού με τη μετοχή της ΔEΗ, λέγοντας:
"Την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔEΗ (λόγω και της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ) κάποιοι άλλοι, για ανεξήγητο λόγο, ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεδομένου ότι μόνο η διοίκηση της Επιχείρησης και εσείς, οι υπουργοί, γνωρίζατε τι θα συμβεί, το ερώτημα είναι πώς προέκυψε η εσωτερική πληροφόρηση;
Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά “στο μεγάλο παζάρι” επειδή “λιγοστεύουν οι ημέρες της”, σημείωσε μεταξύ άλλων:
- Κάτω από σκληρότατες πιέσεις των δανειστών διασώσαμε την Επιχείρηση διότι αποτελεί κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο της κοινής ωφέλειας και του ελληνικού λαού.
Επί 3,5 χρόνια η πώληση του 17% ήταν διαρκώς στην ατζέντα, είχε αποτελέσει και εξαγγελία Σαμαρά το ’14. Την κρατήσαμε με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό τιμολόγιο διότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό.
- Ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές τόσα χρόνια το κάνετε εσείς. Γιατί αποκλείετε τους παλιούς μετόχους από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Με ποια σκοπιμότητα; Το ίδιο είχατε κάνει και στην περίπτωση της Πειραιώς, λέγοντας τότε ότι η τράπεζα ήταν χρεωμένη και δεν είχαν μετάσχει οι παλιοί μέτοχοι.
Εδώ τι κρύβετε;
- Αφήνετε ορθάνοικτη την πόρτα να χαθεί και το δημόσιο management στη ΔΕΗ. Ελπίζω να μην το έχετε σχεδιάσει, να το εμφανίσετε ως ατύχημα.
- Εμείς θα είμαστε εδώ και θα σας παρακολουθούμε. Δεν θα ευνοήσετε τους φίλους σας, ακούστε το καλά αυτό. Όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και οικονομικές, θα αναζητηθούν σε βάθος.
Οικονόμου: Με κλισέ αντιγράφει τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο
«Η ατολμία του κ. Τσίπρα καταδεικνύει την ενοχή του στο παρελθόν και την πολιτική του ανεπάρκεια στο παρόν. Επί ημέρες κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔEΗ. Όμως δεν το τόλμησε! Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση. Και, βέβαια, ποιος και πώς την έσωσε και την οδηγεί ήδη σε δυναμική ανάπτυξη».
Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση-απάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή:
«Έμεινε λοιπόν να αναμασά χιλιοειπωμένα κλισέ και κούφιες απειλές αντιγράφοντας τον εκλεκτό του συνδικαλιστή κ. Φωτόπουλο. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να δει τη ΔΕΗ. Αγκυλωμένος στο παρελθόν εκφράζει πολιτικά τη βαθιά συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Εκφράζει την εποχή που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας».
Ηλιόπουλος: Στην εκποίηση του δημοσίου πλούτου, πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη-Σαμαρά
«Ο κ. Οικονόμου έχει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και όχι του υποβολέα των κινήσεων του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα ανοιχτά και επιθυμεί να δείξει ενότητα στη πολιτική της εκποίησης του δημοσίου πλούτου που αποτελεί πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη - Σαμαρά, τη λύση δεν θα τους τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη αναμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Οικονόμου τις απαντήσεις που δεν έδωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης σήμερα στο κοινοβούλιο».
Τα παραπάνω αναφέρει απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;
Γιατί δεν ανακοινώνει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ προεκλογικά το υποσχόταν;
Γιατί δεν εξαγγέλθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ στη ΔΕΘ και ποιοι το ήξεραν και χειραγώγησαν τη μετοχή;
Ποιο κρυφό σχέδιο υπάρχει για τη πρωτοφανή στα χρονικά εκχώρηση ελέγχου του πλειοψηφικού πακέτου μιας τόσο κρίσιμης εταιρείας από το δημόσιο και ποιος εθνικός εργολάβος θα ωφεληθεί;».