Για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν δια ζώσης, επιβεβαιώνοντας τις στενές σχέσεις των δύο χωρών. Αφορμή για το σημερινό ραντεβού είναι τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσουν από κοινού της έκθεσης «Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919», στο Λούβρο, για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα έχουν δίωρο δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η συνάντηση γίνεται μία μόλις μέρα μετά τις σημαντικές εκλογές στη Γερμανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς και στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση από το Παρίσι. Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών, όπως επίσης το προσφυγικό, οι τουρκικές προκλήσεις και η κρίση στο Αφγανιστάν.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με το επιτελείο του, η επιβεβαίωση της δυναμικής και της εξωστρέφειας που παρουσιάζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ως πρωταγωνίστρια στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης. Σε αυτό, ο πρωθυπουργός θεωρεί σημαντικό σύμμαχο τον κ. Μακρόν, δεδομένων των πολλών κοινών χαρακτηριστικών και στοιχημάτων του επόμενου διαστήματος, με τις σχέσεις άλλωστε των δύο κρατών να είναι ανέκαθεν ιδιαίτερα στενές.
Κατά κάποιους, το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο ίσως έχει και άρωμα… εξοπλιστικών, με δύο σχετικές παραμέτρους: αφενός, την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόκτηση έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία και αφετέρου, την επικείμενη απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά νέων φρεγατών. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πλευρά έχει προτείνει την πώληση στη χώρα μας φρεγατών FDI Belharra της εταιρείας Naval Group, με την πρώτη να παραδίδεται στις αρχές του 2025 και τις υπόλοιπες να ναυπηγούνται -βάσει της γαλλικής πρότασης- στην Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο προμήθειας από την Ελλάδα τριών κορβετών Gowind.
Τρίτη συνάντηση
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν είχαν συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία, για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, αλλά και πριν από δέκα μέρες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, είχε εκπέμψει ένα μήνυμα «σταθερότητας και ειρήνης και ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επιπλέον, σημείωσε ότι «εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην ακεραιότητα της Κύπρου στο πρόσωπο του προέδρου της και συζητήσαμε το πόσο σημαντικό είναι να προάγουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη». Μάλιστα, το ίδιο βράδυ (17 Σεπτεμβρίου) ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του πραγματοποίησαν ιδιωτική επίσκεψη στην Ακρόπολη, συνοδευόμενοι από το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας.
Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα από τους δύο ηγέτες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού στη γαλλική πρωτεύουσα.