Όσο οι κυβερνητικές επιλογές παραμένουν σε επίπεδο ζύμωσης ή νομοθέτησης, οι πολίτες δύσκολα τις αποκωδικοποιούν, η στιγμή της εφαρμογής τους όμως φέρνει μαζί της και την αντίδραση.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η ώρα της δράσης έφτασε για μεγάλα τμήματα πληθυσμού που αποτελούν ή θα αποτελέσουν άμεσα τα μεγάλα θύματα τέτοιων πολιτικών. Δηλαδή για τους ντελιβεράδες, στους οποίους γίνεται η πρώτη μεγάλη εφαρμογή του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη, αλλά και στους μικρομεσαίους επαγγελματίες που ακούν τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει το κλείσιμό τους -με λουκέτο ή με συγχώνευση.
Εν μέσω αυτών, η είδηση ότι η Κομισιόν υπέγραψε κοινή σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τις θεραπείες κατά του κορωνοϊού, προβάλλεται ως δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ (και, προσωπικά, του Παύλου Πολάκη) καθώς η προβολή του αιτήματος αυτού είχε συναντήσει τη χλεύη από την κυβέρνηση.
«Συνολικά, 18 κράτη-μέλη υπέγραψαν την κοινή σύμβαση, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Άραγε τι έχει να πει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας; Ποιος πετά πυροτεχνήματα και ποιος λαϊκίζει;», τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.
Χτύπημα στους «επισφαλώς εργαζόμενους»
Ως προς τα εργασιακά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν ότι «τώρα που έφτασε η ώρα της δράσης, το κρίσιμο δεν είναι να πούμε στους πληττόμενους ότι "εμείς σας τα λέγαμε". Αλλά να βγούμε μπροστά, να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε από την όχθη της αντιπολίτευσης και να τους πείσουμε ότι μόνο με αλλαγή κυβέρνησης θα μπει τελεία στους εναντίον τους σχεδιασμούς».
Αυτό γίνεται ήδη με τους εργαζόμενους στην efood και την εντυπωσιακή κινητοποίησή τους μετά τη γνωστή απόφαση της εταιρείας να τους μετατρέψει σε φριλάνσερ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε χθες ότι το κόμμα του θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την κατοχύρωσή τους ως μισθωτών εργαζόμενων, με όλα τα δικαιώματα που ορίζει η νομοθεσία.
Η κίνηση αυτή ωστόσο είχε προετοιμασθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν, με αφορμή την προώθηση του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και στελέχη του κόμματος είχαν συναντήσεις με «εργαζόμενους σε επισφαλείς συνθήκες», κυρίως συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους υπαλλήλους, ντελιβεράδες και κούριερ.
Σε μία από αυτές, ο κ. Τσίπρας αφενός είχε προειδοποιήσει ότι οι επισφαλώς εργαζόμενοι θα ήταν οι πρώτοι που θα δέχονταν τα νέα εργασιακά πλήγματα και, αφετέρου, είχε επισημάνει ότι μόνο με τον αγώνα τους θα μπορούσαν να τα αποτρέψουν -πέραν, φυσικά, της στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε επιθετικά, όχι αμυντικά» είχε πει χαρακτηριστικά, δίνοντας τη δέσμευση άμεσης κατάργησης όλων των αντιεργασιακών μέτρων από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις στην efood και ο αναβρασμός σ' αυτή την κατηγορία εργαζομένων, σε συνδυασμό με την όξυνση άλλων προβλημάτων, κυρίως της ακρίβειας, εκτιμάται από την Κουμουνδούρου ότι σηματοδοτεί μια νέα αρχή στο κοινωνικό-εργασιακό πεδίο, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να παρακολουθεί ως «θεατής που χειροκροτεί».
Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες τη νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματός του (σ.σ. να κατοχυρωθούν ως μισθωτοί οι ντελιβεράδες), προκαλώντας την κυβέρνηση να την ψηφίσει, προκειμένου να αποδείξει στην πράξη ότι η κίνηση της efood δεν υπαγορεύθηκε από τον νόμο Χατζηδάκη.
Όπως δήλωσε: «Έχω δεσμευθεί για την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση μπροστά στον πανικό της και τη γενική κατακραυγή ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν ευθύνεται ο νόμος της για αυτή την αθλιότητα, την προκαλώ να αποδείξει στην πράξη όσα λέει. Και να υπερψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, η οποία και θα διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, θα έχουν δηλαδή μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτή. Ιδού η Ρόδος…».
Έρχονται και τα «λουκέτα»
Όσο για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύουν την ευθεία παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι έρχονται «λουκέτα ή συγχωνεύσεις», καθώς σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά προχθές τη νύχτα (στο Kontra) δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει (τραπεζική) χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που απασχολούν 2-3 εργαζομένους. Υποστηρίζοντας, επιπλέον, ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις.
«Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αντανακλά την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια», δήλωσε, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.
Προσθέτοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει εδώ και καιρό τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μία Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη».
Κομματικές πηγές, δε, χαρακτηρίζουν «ψέμα» το επιχείρημα του υπουργού ότι σε καμία άλλη χώρα δεν λειτουργούν επιχειρήσεις σε τόσο μικρή κλίμακα, παραπέμποντας σε επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία ανά χώρα.