Ως μια βαθιά ανάσα, εν μέσω της έντονης αναμενόμενης πίεσης λόγω των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά, υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση την αύξηση του ΑΕΠ στο 16,2% κατά το β’ τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ασφαλώς εκ των προτέρων εικόνα για τη θετική αυτή εξέλιξη, την οποία αναμένεται να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ, το προσεχές Σάββατο.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αισιοδοξούν για την περαιτέρω ανοδική τροχιά των οικονομικών δεικτών και εκτιμούν πως έχουν μπει οι κατάλληλες βάσεις για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη δύσκολη προηγούμενη διετία των πολλαπλών ταυτόχρονων κρίσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «με συνετή και ορθή πολιτική, καταφέραμε να διασφαλίσουμε τις καλές επιδόσεις της οικονομίας μας και να διαμορφώσουμε το περιβάλλον για την αποκατάσταση των συνεπειών της πανδημίας», κάτι που θα αποτυπωθεί και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, με τα μέτρα ελάφρυνσης που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από τη συμπρωτεύουσα.
«Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους», σημείωσε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, σε ένα πρώτο σχόλιο για τις ανακοινώσεις σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύεται ότι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, που επήλθε με τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα, βάρη τα οποία τα είχαν επιβληθεί επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα συνεχίσουν να ελαφραίνουν». Όπως εξηγούν, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα ταμειακά αποθέματα (μετά και τον δανεισμό από τις αγορές) στηρίζουν την οικονομία.
«Νοιαζόμαστε ώστε οι πολίτες να επηρεαστούν όσο λιγότερο γίνεται από τις ανατιμήσεις που έρχονται», σημείωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε πως «το Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε από τον πρωθυπουργό, κατ’ αρχάς, μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, που αφορούν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Κοινωνικό τιμολόγιο
Ένα από τα μέτρα που φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η διεύρυνση των κριτηρίων του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, με χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά ευάλωτους καταναλωτές.
Επίσης, σε φορολογικό επίπεδο, αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% και τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
Εκτιμάται δε πως θα διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και στο τουριστικό «πακέτο». Εξετάζεται ακόμα το κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και η απόδοση κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Στο μεταξύ, με αφορμή τα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, κλιμάκια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτονται όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και Θράκης. Στο πρόγραμμα των επισκέψεων στις 16 Περιφερειακές Ενότητες περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επισκέψεις σε έργα της κάθε περιοχής, επιχειρήσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δομές υγείας και πρόνοιας και εθελοντικές οργανώσεις.