Ενδιαφέροντα μηνύματα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξής του (στο Open) με αποδέκτη, κυρίως, τις προοδευτικές δυνάμεις. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες («ανοιξιάτικες») εκλογές, ως αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης φθοράς της κυβέρνησής του.
Ειδικότερα, τα μηνύματα δείχνουν τον δρόμο που θα περπατήσει το επόμενο διάστημα.
Πρώτον, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε πορεία φθοράς και, συνεπώς, όχι απλώς δεν θα εξαντλήσει την τετραετία αλλά θα πάει σε εκλογές σύντομα. Όπως είπε, το εκλογικό παράθυρο θα ανοίξει την άνοιξη, επειδή «η φθορά θα είναι επιταχυνόμενη», ως αποτέλεσμα των συσσωρευμένων προβλημάτων.
Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο εστίασε στην ακρίβεια, αποδομώντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η τιμή του ρεύματος αυξάνεται διεθνώς. «Προφανώς και υπάρχει μια τάση σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά η Ελλάδα από τον Μάιο είναι πρώτη στην τιμή ρεύματος στη χονδρική σε όλη την Ευρώπη. Εδώ δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ευθύνη;» είπε.
Επικαλέσθηκε κι άλλες, μείζονος σημασίας, πολιτικές της κυβέρνησης, είτε άσχετες με την πανδημία (εργασιακό, «σφαγή» εισακτέων στα πανεπιστήμια κ.α.) είτε σχετικές (μέσα μαζικής μεταφοράς, συνωστισμός μαθητών στις σχολικές αίθουσες και, κυρίως, διάλυση του ΕΣΥ), για να επαναλάβει, σε πιο αυστηρούς τόνους:
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για τον λαό και για την κοινωνική πλειοψηφία, ούτε καν γι' αυτούς που τον εξέλεξαν, αλλά κυβερνά για κάποιους οι οποίοι ενδεχομένως να είναι χορηγοί του και οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα».
«Αναγκαίο κακό» η συνεργασία με τον Π. Καμμένο
Δεύτερον, θεωρώντας βέβαιη την ήττα της ΝΔ «και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς στις δυνάμεις του χώρου.
Πώς; Χαρακτηρίζοντας, για πρώτη φορά, «αναγκαίο κακό» την κυβερνητική συνεργασία με τον κ. Καμμένο. Την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε μεν πρώτο κόμμα αλλά χωρίς την αυτοδυναμία των 151 βουλευτών.
Η συνέχεια της τοποθέτησής του ήταν λίαν διαφωτιστική: «Δεν είχα άλλη επιλογή, μου έλειπαν το ’15 δύο βουλευτές, είχα 149. Και στη 2η φάση (σ.σ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου) δεν είχα επίσης την πλειοψηφία. Ο Καμμένος, παρά τις σφοδρότατες, σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, το πρώτο εξάμηνο είχε κρατήσει μια έντιμη στάση. Απευθύνθηκα τότε στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, στο ΚΙΝΑΛ και στο Ποτάμι, και είχα ζητήσει τη συνύπαρξή τους στην κυβέρνηση. Έθεσαν ως όρο την αποπομπή Καμμένου από την κυβέρνηση. Τους είπα: «Υπάρχει η δυνατότητα για όλους, δεν μπορώ να συμπεριφερθώ μ’ έναν ανέντιμο τρόπο σε έναν πολιτικό διαφορετικής ιδεολογικής κατεύθυνσης από τη δική μου, ο οποίος όμως έδειξε μια έντιμη στάση. Και αποφάσισαν να μην μπουν στη διακυβέρνηση.
Από κει και πέρα, ιστορικά αυτό το πληρώσαμε, δεν υπάρχει αμφιβολία, όταν επιλέξαμε τη μεγάλη τομή για την πορεία της χώρας, που ήταν να κλείσει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μ’ έναν επωφελή τρόπο για τη χώρα, τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, με ανάρτησή του στα social media χθες το βράδυ, δήλωσε ότι δεν είχε γίνει τέτοια κρούση από τον κ. Τσίπρα το 2015. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επιμένουν (σταθερά…) ότι η κρούση είχε γίνει και δεν είχε αποτέλεσμα.
Εισαγωγή «αρίστων»
Πέραν τούτων, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα της υπουργοποίησης του Κύπριου πολιτικού Χρήστου Στυλιανίδη, προτιμώντας να ειρωνευτεί τον πρωθυπουργό παρά να «χτυπήσει» τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας. «Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να βρει ‘άριστα’ στελέχη ούτε στο κόμμα του ούτε στην επικράτεια της χώρας και επέλεξε να εισάγει ‘αρίστους' από την Κύπρο. Να πολιτογραφήσει τον κ. Στυλιανίδη με την ελληνική υπηκοότητα, την ελληνική ιθαγένεια, για να τον χρίσει υπουργό».
Στη συνέχεια, όμως, έθεσε το ερώτημα πώς θα συνυπάρξει με τη ΝΔ ο κ. Στυλιανίδης αφού είχε στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Συνεργαστήκαμε, ήταν επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της Κύπρου. Ένας πολιτικός ο οποίος παρότι ήταν με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με τον κ. Αναστασιάδη, πράγματι είχε ένα ανοιχτό μυαλό και θα έλεγα ήταν ένθερμος υποστηρικτής και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν ξέρω πώς θα κάτσει στα υπουργικά έδρανα», τόνισε.
Και… ο εμβολιασμός του Π. Πολάκη
Τα παραπάνω πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, καθώς από τη συνέντευξη Τσίπρα κυριάρχησε η είδηση που έδωσε…για τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη.
Με την εν λόγω είδηση, βεβαίως, αφαίρεσε ένα «αγκάθι» από την αντιπολιτευτική πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς του δίνει το δικαίωμα να τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών (χωρίς να έρχεται αντιμέτωπος με το γνωστό «ναι αλλά ο Πολάκης…») και, ταυτόχρονα, να αντικρούει «ποινές» όπως αναστολή εργασίας ή και απόλυση για όσους φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο και δεν ανήκουν στην κατηγορία των «ψεκασμένων».
Ο ίδιος ο κ. Πολάκης, με εκτενή ανάρτησή του στα social media, αφού πρόβαλε το βίντεο από τον εμβολιασμό του (προς ακύρωση τυχόν αμφισβητήσεων), υπενθύμισε ότι από τις αρχές του καλοκαιριού είχε δηλώσει πως θα εμβολιασθεί το φθινόπωρο, όταν θα είχε εικόνα όλων των κλινικών δοκιμών των εμβολίων, αλλά και κάποιων εξετάσεων για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.