Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει στραμμένο το βλέμμα του το πρωθυπουργικό επιτελείο, με φόντο τη διαρκή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και ενώ οι επόμενες μέρες θεωρούνται κομβικές για τη συνέχεια. Αφενός, επειδή τα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να πιέζονται (332 διασωληνωμένοι και 259 νέες εισαγωγές κατά τη χθεσινή μέρα) και αφετέρου, διότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα οδηγήσει σε αναπόφευκτες αναστολές εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, με τους όποιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν, είναι ότι αρκετοί νοσηλευτές (κυρίως) και γιατροί (λιγότερο) δεν προχώρησαν τελικά στον εμβολιασμό τους, κάτι που εκ των πραγμάτων, λόγω των επικείμενων κενών, ανατρέπει τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας των δομών υγείας. Πρώτη κίνηση του αρμόδιου υπουργείου Υγείας είναι, με κατεπείγουσα οδηγία, να αναστείλει τις κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που θα μπουν σε αναστολή εργασίας όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου.
Περίπου 20.000 υγειονομικοί είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, το συνδικαλιστικό όργανο των υγειονομικών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κατάργηση του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών, ενώ ζήτησε παράταση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του μέτρου.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως ακόμα και την ύστατη ώρα, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουν βελτιωθεί τα ποσοστά εμβολιασμού στα νοσοκομεία, ωστόσο προσπαθεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μη διαπιστωθούν προβλήματα κατά τις αναπληρώσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Ειδική ομάδα
Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (στο Mega), «υπάρχει ειδική ομάδα, που κάνει αξιολόγηση όλων των πιθανών κενών, δεν θα υπάρξουν κενά, εγγυόμαστε ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς είτε μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου είτε μέσω outsourcing σε ό,τι αφορά στο διοικητικό προσωπικό, τα κενά θα καλυφθούν». Κάλεσε δε τις διοικήσεις των νοσοκομείων «να πείσουν τους εργαζομένους τους να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο ΕΣΥ».
Υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός και για τους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ εκ των πραγμάτων στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο διεύρυνσης των επαγγελματικών ομάδων στις οποίες θα επιβληθεί να κάνουν το εμβόλιο. Σε αυτή τη φάση, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται τον επόμενο μήνα, ανάλογα και με την εξέλιξη των εμβολιασμών του πληθυσμού. Τα σενάρια θέλουν ως υποψήφιους επόμενους… στόχους τους ένστολους, τους εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές (π.χ. ενέργειας και ύδρευσης) και τους εκπαιδευτικούς, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δούλεψε», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Ξέρουμε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πήγε το ποσοστό από το 50% στο 90%. Το ίδιο θα γίνει και στα νοσοκομεία και στην Υγεία. Αυτή η ώρα δεν σηκώνει αντιπολίτευση. Το εμβόλιο δεν είναι πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου… Πρέπει να αποφασίσουμε συλλογικά και ή να πάμε μπροστά, με την επιστήμη και την πρόοδο ή να μείνουμε πίσω», ανέφερε.