Αποδίδω μεγάλη σημασία στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης στη Βόρεια Εύβοια. Μέσα από τη μεγάλη καταστροφή ξεκινά η ευκαιρία να ξαναδούμε την περιοχή τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τον Σταύρο Μπένο που ανέλαβε επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.
Μίλησε για προσπάθειες αποτροπής του κινδύνου πλημμυρών και προετοιμασίας του εδάφους ώστε να προχωρήσει η αναδάσωση.
Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια προσπάθεια που θα γίνει με συναίνεση. Οι δήμοι που έχουν πληγεί θα μας κατευθύνουν, θα μας πουν τις σκέψεις τους. Καμία προσπάθεια δεν πετυχαίνει αν δεν υπάρξει θετική ενέργεια από αυτούς που έχουν πληγεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε, επίσης ότι, καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.
«'Αρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Μπένος. Ο ίδιος παρουσίασε στη σύσκεψη τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:
-ειδικά πολεοδομικά σχέδια
-master plan για το νέο δάσος
-συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
-μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
-μελέτη για αγροδιατροφή
-μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
-μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.
«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα», συμπλήρωσε ο Σταύρος Μπένος και αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγια και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.