Την εικόνα μία κρατικής και, κυρίως, κυβερνητικής “μηχανής” που δουλεύει νυχθημερόν επιχειρεί να δώσει το Μαξίμου, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να εστιάζει στην επιχειρησιακή πτυχή της κατάστασης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη υποσχεθεί πως οι τυχόν ευθύνες θα αναζητηθούν όταν τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντίστοιχα, θέτει μεν ερωτήματα για την απουσία προετοιμασίας και τα ελλιπή μέτρα πυρόσβεσης, με έμφαση στα εναέρια, ωστόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει, επίσης, κάνει σαφές πως “δεν είναι τώρα η ώρα απόδοσης ευθυνών και πολιτικής αντιπαράθεσης”.
Εννοείται ότι οι άδειες σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν ανασταλεί, με τους δύο αρχηγούς και τους συνεργάτες τους να πρωταγωνιστούν (ο καθένας από το πόστο του) στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας.
Με τον δικό τους τρόπο, σ' αυτή τη γραμμή κινούνται και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας, προς ώρας, στο σβήσιμο των πυρκαγιών και στην ανακούφιση των πληγέντων.
Το κυβερνητικό “τρίπτυχο”
Το τρίπτυχο το οποίο προβάλλει το κυβερνητικό επιτελείο είναι: σώζουμε ζωές με τις εκκενώσεις (δεκάδων) οικισμών - εργαζόμαστε ήδη για “γενναίες και σχεδιασμένες” αποζημιώσεις στους πληγέντες - οργανώνουμε θεσμικά τις αναδασώσεις των καμμένων δασικών περιοχών.
Κατά τις πληροφορίες, δεν υιοθετούν (επισήμως) απόψεις περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού της χώρας και, όπως αναφέρουν πηγές, “δεν ισχύουν σενάρια περί κατάστασης πολιορκίας της χώρας”, δηλαδή αναστολή άρθρων του Συντάγματος (σ.σ. όπως έγραψε χθες η “Εστία” επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους).
Η αμηχανία διαχείρισης της κρίσης ωστόσο είναι έκδηλη, όπως προκύπτει από την απόφαση να μην υπάρχει καθημερινό briefing από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Αντιθέτως, η ενημέρωση (εξακολουθεί να) περιορίζεται αυστηρά σε πλευρές του επιχειρησιακού σκέλους και γίνεται αποκλειστικά από τον κ.Χαρδαλιά, χωρίς, μάλιστα, δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
Επίσης, έχει επιλεγεί το μοντέλο να επισκέπτεται καθημερινά ο κ. Μητσοτάκης το κέντρο επιχειρήσεων και άλλα κρίσιμα σημεία αλλά να περιορίζεται αυστηρά σε μία δήλωση ημερησίως.
Η μοναδική παρέμβαση (πλην Μητσοτάκη-Χαρδαλιά) έγινε προχθές από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο (για την επάρκεια σε μέσα πυρόσβεσης), ενώ επαφές με ενδιαφερόμενους έχει ξεκινήσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (με τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές και με τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη).
Προγραμματισμό εβδομάδας πάντως δεν επιχειρούν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες, για δύο λόγους, όπως λένε: πρώτον, ουδείς μπορεί να δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα σβηστούν οι εν εξελίξει πυρκαγιές μέσα στις επόμενες ώρες. Και, δεύτερον, οι μετεωρολογικές προβλέψεις για νέο καύσωνα από αύριο που θα συνδυαστεί με ένταση των ανέμων, δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό.
Το ύφος του κ. Χαρδαλιά, άλλωστε, στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση ήταν “μία εικόνα χίλιες λέξεις”, καθώς μπορεί η Αττική να πήρε μία (πρόσκαιρη;) ανάσα, στην Εύβοια και στην Ηλεία ωστόσο “οι μάχες θα είναι δύσκολες”, όπως είπε. Προϊδέασε μάλιστα για νέες, μαζικές, εκκενώσεις οικισμών, λέγοντας πως όλη τη νύχτα θα βρίσκονται σε επιφυλακή το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό για να μεταφέρουν τους κατοίκους.
ΣΥΡΙΖΑ: Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν και πού
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να μεταβεί στη βάση των Καναντέρ στην Ελευσίνα, πιεσμένος από την παραπάνω εικόνα, τόσο από όλα τα κόμματα τα αντιπολίτευσης που αμφισβητούν την επάρκεια και την ετοιμότητα των εναέριων μέσων όσο και από τις καταγγελίες κατοίκων και φορέων ότι “δεν ήρθε κανένα αεροπλάνο να σβήσει τη φωτιά”.
Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις, κυβερνητικές πηγές όμως επέμεναν και χθες ότι “τα εναέρια μέσα μετέχουν κανονικά και στο σύνολό τους στη μάχη της πυρόσβεσης”, αλλά αυτό δεν φαίνεται στον κόσμο διότι “είναι πολλά τα μέτωπα και διασκορπίζονται”.
Με σκωπτικό τρόπο παρενέβη αργά τη νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ: “Τα έψαχναν οι πολίτες της χώρας μας εδώ και αρκετές ημέρες, που καίγονται οι περιουσίες τους στην Αν. Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στην Μάνη, στην Αρκαδία. Τα ψάχνουν ακόμη σήμερα στην Εύβοια και στην Ηλεία. Τα ανακάλυψε ο κ. Μητσοτάκης στην Ελευσίνα, όπου φανταζόμαστε ότι θα είναι κρυμμένα και τα υπόλοιπα από τα 74 (;;;;) αντιπυρικά αεροσκάφη που μας ενημέρωσε ο κ. Σκέρτσος ότι διαθέτουμε”, αναφέρει.
Και επιμένει στο αίτημά του να απαντήσει η κυβέρνηση:
- Ποιο είναι το σχέδιο πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πυρκαγιών;
- Πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, ποιες ώρες, σε ποιες περιοχές, και ποια η διασπορά τους στη χώρα; Επειδή όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, καλό είναι ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια την ώρα της καταστροφής.
Παλεύουν μόνοι τους οι άνθρωποι
“Πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια έχει καταστραφεί ανυπολόγιστος αριθμός κατοικιών, επιχειρήσεων, ένα τεράστιο απόθεμα φυτικού και ζωικού πλούτου, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα ‘κύμα’ εκατοντάδων εκτοπισμένων συνανθρώπων μας”, τονίζει από πλευράς ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Καμίνης.
Και αμφισβητεί, με τη σειρά του, την επάρκεια και την ετοιμότητα των πτητικών μέσων ζητώντας στοιχεία και τονίζοντας ότι “μετά τα αλληλοσυγχαρητήρια των πρώτων ημερών και βλέποντας αυτό που έρχεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα τα έπραξε καλώς”.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Εύβοια που βρέθηκε χθες, απέδωσε “εγκληματικές ευθύνες” στην κυβέρνηση. Όπως τόνισε δε, “γεννιούνται πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τις προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού” καταγγέλλοντας ότι “ο κόσμος έχει αφεθεί να παλεύει μόνος του και αβήθητος στην Εύβοια”.