Πολιτική κόντρα πυροδοτεί στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τους χειρισμούς που είχαν γίνει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπενθυμίζεται πως η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής έχει ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού σε ειδικό δικαστήριο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών. Ωστόσο, στο πόρισμα της πλειοψηφίας σημειώνεται πως αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, «οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης».
Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Θάνος Πλεύρης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας πως όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε ως στόχο να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας» και αναφέρθηκε στους χειρισμούς που είχαν γίνει όσον αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο «γαλάζιος» εισηγητής αναφέρθηκε εκτενώς σε μηνύματα του Χρήστου Καλογρίτσα προς τον Νίκο Παππά. Παράλληλα ζήτησε από τον πρώην υπουργό να δείξει και ο ίδιος τους διαλόγους που είχε με τον επιχειρηματία. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «τα πορίσματα θα φτάσουν μέχρι τέλους και θα αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για μια «πολιτική φαρσοκωμωδία» και υπογράμμισε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως «παραπέμψατε έναν πρώην υπουργό σε Προανακριτική Επιτροπή, χωρίς κανένα στοιχείο». Συνέχισε κάνοντας λόγο για «βούρκο» στον οποίο έχει κυλήσει η πολιτική ζωή, μιλώντας για «θράσος» να ζητηθεί Προανακριτική επιτροπή για τον Ν. Παππά, που «τόλμησε να τα βάλει με το σύστημα».
Σε δήλωσή του στο περιστύλιο, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «σήμερα επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η ΝΔ κατεδαφίζει το κατηγορητήριο που εκείνη έστησε εναντίον μου και εναντίον μας. Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, οι ίδιοι οι κατήγοροι αποσύρουν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Είναι ημέρα δικαίωσης. Σήμερα το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, πρέπει να βγάλει συμπεράσματα».
Τα υπόλοιπα κόμματα
«Υπάρχουν, λοιπόν, πολύ σοβαρές ενδείξεις έως αποδείξεις που αφορούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατά εξακολούθηση και για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση των τυχόν ευθυνών είναι αναγκαία η συνέχιση των προβλεπόμενων από το σύνταγμα και το νόμο διαδικασιών», σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Όπως είπε, «ως Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσουμε να συνεχιστεί η διαδικασία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον προτείνουμε το πόρισμα, οι πληροφορίες και όλα τα στοιχεία της επιτροπής να διαβιβαστούν:
α) Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να προχωρήσει η δέουσα συσχέτιση με υφιστάμενες ποινικές δικογραφίες.
β) Στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων σχετικών με τη μεταφορά και νομιμοποίηση χρηματικών ποσών από παράνομη δραστηριότητα».
Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι η Προανακριτική Επιτροπή αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του επιχείρησε να ελέγξει την ενημέρωση και να προχωρήσει σε αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας. Παράλληλα εξαπέλυσε «βέλη» στην κυβέρνηση πως με την Προανακριτική προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από τον απαράδεκτο τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία.
Από την Ελληνική Λύση, ο Βασίλης Βιλιάρδος γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτική εκμετάλλευση μιας βαθιά ποινικής υπόθεσης.
Νίκος Πάππας: Το κατηγορητήριο γκρεμίστηκε
Για στιγμή «δικαίωσης» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, που σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά όπου οι ίδιοι οι κατήγοροι, από το στάδιο της προανάκρισης, ομολογούν ότι δεν βρήκαν καν επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα πάνω στο οποίο έχτισαν το κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο λοιπόν γκρεμίστηκε». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια, όπου συζητείται η πρόταση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής για την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο σχετικά με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.
Στο πόρισμα σημειώνεται πως αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, «οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης».
Για το θέμα αυτό ο κ. Παππάς σημείωσε πως «μπαίνει ένα βασικό ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν τα ίδια πραγματικά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για την παραπομπή μου με βάση το κακούργημα αλλά επαρκή για το πλημμέλημα. Με ποιο μαγικό τρόπο το αποδεικτικό υλικό, που κρίνεται ανεπαρκές για τη δωροληψία υπέρ τρίτου, μετατρέπεται ή ορθότερα βαπτίζεται επαρκές για την παράβαση καθήκοντος; Όποια προσπάθεια και αν καταβάλει ο μέσος άνθρωπος με εργαλείο την κοινή λογική, δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί αυτή η κραυγαλέα λογική και νομική αντίφαση. Ωστόσο υπάρχει μία εξήγηση γιατί και πώς το μαύρο γίνεται άσπρο στην κρινόμενη περίπτωσή μου. Και η εξήγηση είναι απλή και ξεκάθαρα πολιτική. Η σκοπιμότητά σας».
Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα σημείωσε: «Τώρα που ολοκληρώθηκε ο κύκλος, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως γνωρίζατε πολύ καλά ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες να οδηγηθείτε σε φιάσκο. Ήταν μαθηματικά βέβαιο και το αισθανόσασταν. Γι' αυτό και είχατε από την αρχή συμπεριλάβει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ο νομικός και πολιτικός σας αερόσακος μετά τη σύγκρουση με την αλήθεια». Συνέχισε λέγοντας «όμως, εδώ φτάνουμε στο προφανές. Διότι αυτό που στην ουσία κάνετε, είναι να προσπαθείτε να μου αποδώσετε πολιτικές ευθύνες. Πραγματικά εδώ ταιριάζει το αρχαίο γνωμικό "Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν". Ή στα κρητικά, "κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό"».
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παππάς σημείωσε, «οι μάρτυρες που καλέσατε, μετατράπηκαν -διά των καταθέσεών τους- από μάρτυρες κατηγορίας σε μάρτυρες υπεράσπισής μας» και προσέθεσε:
- Ο Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε ότι κάθε άλλο παρά μπροστινός ήταν. Κατέθεσε ότι έβαλε σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ, λεφτά δικά του.
- Ο Κυριάκος Τόμπρας κατέθεσε ότι εκείνος ήταν ο διαμεσολαβητής τόσο πριν τον διαγωνισμό όσο και μετά... Προσκόμισε και κατέθεσε, μάλιστα, χειρόγραφο συμφωνητικό, το οποίο υπεγράφη δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό μεταξύ των δύο πλευρών. Ένα συμφωνητικό που έδειχνε ότι υπήρχε συζήτηση για να λυθεί το ζήτημα της ιδιωτικής -όπως είπε- διαφοράς μεταξύ των δύο μερών… Η κατηγορία της δωροδοκίας υπέρ τρίτου, καταρρίφθηκε από αυτή την κατάθεση οριστικά. Το περιγράφετε με ακρίβεια ακόμα και στο πόρισμα της πλειοψηφίας.
- Ο Δήμος Βερύκιος κατέθεσε ότι δεν γνώριζε για πολιτική εμπλοκή στο ραντεβού Κοντομηνά - Καλογρίτσα, ότι το ραντεβού αυτό κλείστηκε μετά από τηλεφώνημα του τελευταίου και ότι ο Κοντομηνάς του είπε πως «τον Καλογρίτσα δεν θέλουν ούτε να τον δουν στα μάτια τους στο Μαξίμου».
- Ο Αθ. Τσάδαρης κατέθεσε ότι δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση του Καλογρίτσα. Κατέθεσε πως τα 3 εκατ. ευρώ ήρθαν νόμιμα από το εξωτερικό, μεταφέρθηκαν νόμιμα στον λογαριασμό της εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό και πως νόμιμα εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή.
«Αυτά λένε οι δικοί σας μάρτυρες, διότι αυτούς που εμείς προτείναμε, επιλέξατε να μην τους καλέσετε. Είναι προφανές ότι είχατε ανησυχία ότι οι καταθέσεις τους θα σας εξέθεταν. Θα γιγάντωναν το φιάσκο στα μάτια του λαού», σημείωσε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία.