Τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου να αναχαιτιστεί η αυξητική πορεία του ιού και ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα αναζητούν στην κυβέρνηση.
Ο πρώτιστος και καθοριστικός για τη συνέχεια είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, εγχείρημα πάντως εξαιρετικά δύσκολο, αφού αφορά πλέον κατά βάση τους αρνητές ή τους προβληματισμένους, οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην ανταποκριθούν έως τώρα στο κάλεσμα της Πολιτείας και των επιστημόνων.
Από εκεί και πέρα, στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έχουν άμεση σχέση με το κοινό, οι εξελίξεις θα τρέξουν μάλλον εντός του Αυγούστου, ενώ -λόγω της έξαρσης της πανδημίας- επανεξετάζονται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για να ισχύσουν από τη 15η Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται δεύτερες σκέψεις μήπως στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους των καταστημάτων (εστίασης και κέντρων διασκέδασης) εισέρχονται τελικά μόνο εμβολιασμένοι πολίτες. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο το συγκεκριμένο σενάριο βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν την ανοδική πορεία. Και όλα αυτά, ενώ μόλις προχθές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση των ορθίων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar από σήμερα, 8 Ιουλίου.
Χθες, στη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων, τέθηκε θέμα πιο ξεκάθαρου μηνύματος όσον αφορά τη χρήση μάσκας, μολονότι από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι «πετάμε τις μάσκες» ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Αντίθετα, εξαρχής γίνεται ισχυρή σύσταση, ώστε, όπου υπάρχει συνωστισμός, στους εξωτερικούς χώρους, να γίνεται η χρήση μάσκας.
Ειδικά στις κόκκινες περιοχές υπάρχει η σκέψη να επιτρέπονται λιγότερα άτομα στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης, αλλά και να κλείνουν αυτά κάποια συγκεκριμένη ώρα, γύρω στα μεσάνυχτα.
Για πρακτικούς λόγους
Όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος επιβεβαίωσε χθες ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθεί, για πρακτικούς λόγους, το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, με rapid test ή μοριακά.
Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, παρόλο που διαπιστώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ραντεβού, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-30, η κυβέρνηση ξεκινά πανελλήνια εκστρατεία για την αύξησή τους, αφού τα συνολικά νούμερα δεν είναι τα επιθυμητά.
Στο πλαίσιο αυτό, υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται 82 δήμοι σε όλη τη χώρα που εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπου θα γίνουν επιτόπιες περιοδείες (αρχικά σε Ευρυτανία, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα) και επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και τους τοπικούς φορείς (επιστημονικοί, ιατρικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, καθώς και πρόσωπα που επηρεάζουν σε τοπικό επίπεδο τους διστακτικούς πολίτες).
Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τις τοπικές αρχές, ώστε να εμβολιάζεται ο τοπικός πληθυσμός με το εμβόλιο της Pfizer και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τα χθεσινά εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, επανέλαβε την έκκληση όσοι πολίτες «δεν το έχουν κάνει ακόμα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν», τονίζοντας ότι «τα εμβόλια δουλεύουν, είναι αποτελεσματικά και μας προστατεύουν όλους».