Τα Ιωάννινα θα είναι σήμερα ο νέος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των περιοδειών του στην περιφέρεια, μία μέρα μετά την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ενόψει της επόμενης μέρας από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός, με όπλο τα 30,5 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από το ευρωπαϊκό Ταμείο, θα επιχειρήσει να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για το θετικό αφήγημα της επανεκκίνησης της οικονομίας, με μια σειρά από μέτρα- μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «θα μεταμορφώσουν τη χώρα».
Όπως τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και με τη σημερινή περιοδεία στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η χώρα μπαίνει πια σε νέα πορεία, αφήνει πίσω σιγά σιγά την υγειονομική κρίση και ετοιμάζεται να βαδίσει σε αναπτυξιακή τροχιά, κάτι που θέλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξηγήσει στους πολίτες. Άλλωστε, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού σε προσωπικό επίπεδο διατηρείται ψηλά και θα θελήσει να αξιοποιήσει αυτή την υπεροχή, σε σχέση με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προηγούμενες στοχευμένες επισκέψεις του σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αστυπάλαια, καθώς και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν τη σημερινή, μέχρι και την ολιγοήμερη παύση γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.
«Νέο σχέδιο Μάρσαλ»
Ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα, μετά την ιδιαίτερα δυσάρεστη περιπέτεια με τον κορωνοϊό, αλλάζει πλέον σελίδα. Θεωρεί δε την παρούσα συγκυρία ως την ιδανική, προκειμένου να ταυτιστεί ιστορικά η πρωθυπουργία του με το «νέο σχέδιο Μάρσαλ», με το οποίο θα στηριχθεί η χώρα μας στη μετά Covid εποχή και για τον σκοπό αυτό, το Σχέδιο Ανάκαμψης θα είναι από τα κορυφαία θέματα στην κυβερνητική ρητορική και στην επικοινωνιακή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου κατά το επόμενο διάστημα.
Η Ελλάδα -όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή εκδήλωση στην αρχαία Αγορά- ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια για την υλοποίηση 175 επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν, θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, προσδιόρισε ότι σε ορίζοντα 7ετίας, «θα δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%».
Την ίδια ώρα, εξίσου «κομβικό και κρίσιμο» χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση και το νομοθετικό- μεταρρυθμιστικό έργο του επόμενου διαστήματος. Έτσι, μετά το εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχει ικανοποίηση από την υπερψήφιση των μισών περίπου άρθρων του και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή και άλλα σχέδια νόμου, τα οποία αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ανάμεσά τους, η επικουρική ασφάλιση, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, με επιτάχυνση και διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών.