Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει βέλη στην κυβέρνηση για μια σειρά διατάξεων, που περιλαμβάνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, ενώ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει στις 17 του μήνα.
Για « νομοθετικό έκτρωμα» μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έβγαλε από τη «ναφθαλίνη» ένα Θατσερικού τύπου μοντέλο εργασίας. Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους και μάλιστα σε μια εποχή μείωσης των εισοδημάτων και εντεινόμενης ανασφάλειας.
Ειδικότερα ανέφερε πως το νομοσχέδιο «καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις». Παράλληλα μίλησε για «μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας».
Από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε πως το νομοσχέδιο παρά το «περιτύλιγμα» του έχει πολλά ζητήματα που αποκαλύπτονται. Συνέχιζε τα πυρά κάνοντας λόγο για ένα σκοτεινό μέλλον που επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία στον κόσμο της εργασίας. Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής σημείωσε πως «σαρώνονται» μια σειρά ρυθμίσεων και έκανε εκτενή αναφορά σε διατάξεις που αφορούν στο χρόνο εργασίας, στις συλλογικές συμβάσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει» και ζήτησε την απόσυρση του. Όπως είπε «είναι εχθρικό και βάρβαρο όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις οικογένειές τους, που δεν θα μπορούν να σχεδιάσουν τίποτα στη ζωή τους» και γυρίζει «σε συνθήκες δουλειάς και ζωής του 19ου αιώνα».
«Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει πλειάδα αρνητικών και δυσμενών συνεπειών στην καθημερινότητα των εργαζομένων» είπε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση . Παράλληλα δήλωσε την αντίθεση του κόμματος της, με τη λειτουργία άλλης μία «ανεξάρτητης Αρχής» σε αντικατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Για ένα τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει μίλησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. Όπως είπε με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων.