“Γαλάζιο” δάκτυλο βλέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από “διαρροές” ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Εργασίας κ.Χατζηδάκη για το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε, τελικά, την Παρασκευή.
Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της, μία τέτοια κίνηση θα χάριζε στην κυβέρνηση την ευκαιρία μίας τριήμερης γενικής συζήτησης στη Βουλή και, φυσικά, θα εξασφάλιζε την στήριξη του υπουργού, σε μία στιγμή που ακόμα και εντός ΝΔ υπάρχει δυσαρέσκεια για τις ακρότητες του νομοσχεδίου.
Αντιθέτως, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οργανώνουν τη “μάχη για το εργασιακό” εντός και εκτός Βουλής, με αιχμή την 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις.
Και όχι μόνο. Για την Κουμουνδούρου η μάχη αυτή θα φέρει “ακόμα πιο κοντά” την προοδευτική αντιπολίτευση, καθώς όλα τα κόμματα εξ΄αριστερών της ΝΔ απορρίπτουν τις νέες εργασιακές αλλαγές.
Το “ακόμα πιο κοντά” σχετίζεται και με τα εκλογικά σενάρια, καθώς, παρά τις (αυτονόητες) επίσημες διαψεύσεις από το Μαξίμου, ουδείς αποκλείει ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από τον κ.Μητσοτάκη.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων είναι εάν θα γίνουν, πράγματι, δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή η πρώτη (Σεπτέμβιο) για να “καεί” η απλή αναλογική και η δεύτερη (Οκτώβριο) για να εφαρμοσθεί ο νέος εκλογικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πρόπερσι.
“Δεν θα ‘καεί’ η απλή αναλογική”
Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε, ουσιαστικά, το θέμα, αμφισβητώντας την (παγιωμένη) εκτίμηση ότι από τις πρώτες εκλογές δεν θα προκύψει κυβέρνηση. “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη. Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας” απάντησε προ ημερών σε δημοσιογραφική ερώτηση (της Όλγας Τρέμη στο κανάλι του newsbomb.gr).
Αν και “έδειξε” όλες τις αριστερές-προοδευτικές δυνάμεις της Βουλής, έγινε φανερό ότι το προσκλητήριο είχε αποδέκτη κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Δεδομένου δε, ότι το εν λόγω κόμμα οδεύει προς εκλογή νέας ηγεσίας, ο κ.Τσίπρας δεν απέφυγε να αποκλείσει από τους αποδέκτες της πρόσκλησης τον (διεκδικητή) Ανδρέα Λοβέρδο: “είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επ΄αυτού, κομματικές πηγές αναφέρουν ευθέως ότι ο κ.Λοβέρδος βρίσκεται “κοντά” στη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, συνεπώς εάν κερδίσει την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία, η συζήτηση περί κυβερνητικής συνεργασίας δεν θα υφίσταται - τουλάχιστον σε επίπεδο κόμματος.
Με την παρούσα ηγεσία, όμως, φαίνεται ότι η συζήτηση έχει βάση. Άλλωστε, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ θα διακοπεί απότομα, ενώ ουδείς μπορεί να ξέρει ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο ποσοστού και ποια η “γεωγραφία” των νέων βουλευτών που θα εκλεγούν.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά την σπουδή του κ.Λοβέρδου να κατηγορήσει τον κ.Τσίπρα για “παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ”, η Φώφη Γεννηματά δεν έκανε το ίδιο. Αντιθέτως, μίλησε γενικά για παρεμβάσεις άλλων κομμάτων στα περί διαδοχής στο κόμμα της, εστιάζοντας σε “περίεργες” δημοσκοπήσεις που δίνουν άνετο προβάδισμα στον κ.Λοβέρδο.
Η εν λόγω κατηγορία δεν απευθύνεται, φυσικά, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο κυβερνών κόμμα το οποίο (κατά στελέχη της Χ.Τρικούπη) “σπρώχνει” την υποψηφιότητα Λοβέρδου.
Αλέξης για Φώφη και Γιώργο
Το περιεχόμενο των συζητήσεων για μετεκλογική συνεργασία (και) με το ΚΙΝΑΛ, το έδωσε ο κ.Τσίπρας στην παραπάνω συνέντευξη: “Το κρίσιμο ερώτημα της επόμενης μέρας είναι αν η χώρα θα κυβερνηθεί με τις συνταγές του χθες, αυτές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αυτές που λένε ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερο κοινωνικό κράτος, μειώσεις των μισθών, εργασιακή αβεβαιότητα και ελαστικοποίηση, ανταγωνισμός με άλλες χώρες στο όνομα του χαμηλότερου μισθού, ποιος θα έχει χαμηλότερο μισθό για να ανταγωνιστεί στην οικονομία”.
Για να προσθέσει με νόημα: “Είδα μ’ ενδιαφέρον ότι και η κ.Γεννηματά μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στον λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της. Το σέβομαι”.
Όσο για τις έτερες “διαρροές” περί συζητήσεων με τον Γιώργο Παπανδρέου; “Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”, απαντούν από την Κουμουνδούρου, αν και προτιμούν χαμηλούς τόνους.
“Ο Γιώργος Παπανδρέου πράγματι το τελευταίο διάστημα εκφράζει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι άλλα στελέχη του χώρου του ΚΙΝΑΛ. Αυτό κατά την άποψή μου είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το δικό του κόμμα τελεί εν αναμονή των διεργασιών στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.
Έτσι κι αλλιώς, τα προσκλητήρια συστράτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα “παπανδρεϊκά” στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν σταλεί προ πολλού και κάποια σταδιακά… παραλαμβάνονται, όπως έδειξε η πρόσφατη προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου.
Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα ενταθούν είτε γίνουν είτε όχι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.