Το πρώτο… πυρ στη «μάχη των μαχών» θα ρίξει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρώντας δυναμική αναμέτρηση με την κυβέρνηση στο πεδίο του εργασιακού νομοσχεδίου που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή τα επόμενα 24ωρα ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα μετάσχει με όλο το δυναμικό του στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ, κατά τις πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή θα βρίσκεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα φανεί εάν η κυβέρνηση δρομολογήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου (σ.σ. πρέπει να τεθεί στον προγραμματισμό της Βουλής για την επόμενη εβδομάδα) και, κυρίως, εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο περιεχόμενό του σε σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί ή διαρρεύσει μέχρι τώρα.
Για παράδειγμα, οι κυβερνητικές διαρροές περί τήρησης του εβδομαδιαίου 40άωρου παραπέμπουν σε πιο «γενναία» ρεπό, ώστε οι (απλήρωτες) υπερωρίες να μην αλλάζουν το ισοζύγιο. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραπέμπουν στην έρευνα που έκανε πρόσφατα η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων (73%) θέλει να πληρώνεται τις υπερωρίες αντί αυτές να «εξαργυρώνονται» σε άδειες ή ρεπό.
Η δυναμική των σημερινών κινητοποιήσεων και η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ αναμένεται ότι θα επιδράσουν στα παραπάνω σχέδια, ενώ θα ληφθεί υπόψη («από όλες τις πλευρές») η δυσκολία ανταπόκρισης των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που είναι πιο ευάλωτοι «σε εργοδοτικούς εκβιασμούς».
«Δεν έτυχε, είναι σχέδιο»
Η Κουμουνδούρου ανοίγει τη βεντάλια των αντιεργασιακών παρεμβάσεων της κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, θέλοντας να αποδείξει ότι το εργασιακό νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.
«Η επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2019», τόνισε χθες ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας: «Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η κατάργηση του νόμου για την αιτιολογημένη απόλυση από τον κ. Βρούτση. Στη συνέχεια, είχαμε την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, τη μείωση των προστίμων στις παραβάσεις υπερωριών. Είναι συνέχεια όλων αυτών το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα ο κ. Χατζηδάκης, για να διευκολύνει τους εργοδότες να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο εντατικά τους εργαζόμενούς τους».
Πέραν της «ουσιαστικής κατάργησης του 8ώρου», η αξιωματική αντιπολίτευση ρίχνει ειδικό βάρος στην (επιδιωκόμενη) αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές, καθώς, σύμφωνα με τα μηνύματα που έχει, «εξοργίζει και ανησυχεί ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους».
Το επιχείρημα, δια στόματος κ. Τζανακόπουλου, είναι: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή ελευθερία στη διαμόρφωση των εργασιακών συμβάσεων, γιατί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν είναι ίσοι στη διαπραγμάτευση του μισθού και των ωρών εργασίας. Αυτή την αναγνώριση της ανισομέρειας καταργεί ο νόμος Χατζηδάκη για να διευκολύνει αυτή την εκμετάλλευση. Γι' αυτό τον λόγο είναι για εμάς η μητέρα των μαχών η μάχη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Και γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η αυριανή απεργία, η κινητοποίηση των πολιτών».
«Να ανοίξει ο τουρισμός, αλλά όχι όπως πέρυσι»
Στο περιθώριο του εργασιακού, ο κ. Τσίπρας έκλεισε την πασχαλινή παρένθεση στις τηλε-επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων.
Χθες είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από τον τουρισμό, στους οποίους παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις του κόμματός του για υγειονομικά ασφαλές και οικονομικά βιώσιμο άνοιγμα του τουρισμού. Κι αυτό, δεδομένης της ανησυχητικής εικόνας που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 765 διασωληνωμένοι και 96 θάνατοι, ενώ οι επιστήμονες εμφανίζονται τουλάχιστον προβληματισμένοι για το επόμενο 15νθήμερο λόγω Πάσχα, εστίασης και επαναλειτουργίας Δημοτικών-Γυμνασίων από τη Δευτέρα.
Το ζητούμενο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη της κυβέρνησης στον τρόπο με τον οποίον «άνοιξε» τον τουρισμό καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Οι προτάσεις που παρουσίασε επικεντρώνονται στη ρύθμιση του πανδημικού χρέους των επιχειρήσεων με πρόβλεψη και διαγραφή μέρους του, στα μέτρα ρευστότητας, στα έκτακτα μέτρα μείωσης της φορολογίας και στα μέτρα ενίσχυσης ενός προγράμματος εσωτερικού τουρισμού, που είχε απορρίψει πέρυσι η κυβέρνηση.
Επ' αυτού, μάλιστα, παρουσίασε στους συνομιλητές του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το καλοκαίρι του 2020 είχαμε μείωση 78% στις αφίξεις και 76% στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Τσίπρας: Οι ΗΠΑ ζητούν κατάργηση της πατέντας για τα εμβόλια
Αργά τη νύχτα ο κ. Τσίπρας σχολίασε, μέσω των social media, το αίτημα των ΗΠΑ να καταργηθεί η πατέντα για τα εμβόλια, όπως είχε ζητήσει και ο ίδιος στις αρχές του έτους.
Ειδικότερα, δήλωσε:
«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια της Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική Κάθριν Τάι. Όταν τον Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».