Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της πρώτης διευρυμένης χρήσης των self-tests, στους μαθητές και τους καθηγητές των λυκείων της χώρας. Τα 613 κρούσματα που διαπιστώθηκαν από τη χρήση τους «διαβάστηκε» θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα συγκεκριμένα άτομα δεν πήγαν στα σχολεία και δεν συνετέλεσαν στη διασπορά του ιού. Και αυτή τη μέθοδο σκοπεύουν στο κυβερνητικό επιτελείο να λειτουργήσουν και στις άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, προκειμένου το άνοιγμά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και οριστικό, χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουν.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας και σε 900.000 περίπου εργαζόμενους σε κλάδους και υπηρεσίες όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η Δικαιοσύνη. Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένη την κούραση των πολιτών, στόχος πλέον δεν είναι να μειωθεί οπωσδήποτε η κινητικότητα, αλλά να μειωθεί η μεταδοτικότητα και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως τα self-tests θα είναι επιπλέον «όπλα», που θα έρθουν να προστεθούν στις μοριακές και τις rapid εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται στον πληθυσμό.
Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί
Από την άλλη, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, που επίσης αποτελούν κομβικό εργαλείο για την αναχαίτιση του ιού και την άρση των περιορισμών. Από εδώ και πέρα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα πολλαπλασιαστούν οι παραγγελίες που θα καταφτάνουν στη χώρα μας, τον Απρίλιο σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εμβόλια, ενώ το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου υπολογίζεται πως θα έρθουν στη χώρα μας περίπου 5,5 εκατομμύρια εμβόλια. Όπως έγινε γνωστό, αύριο, Τετάρτη παραλαμβάνονται οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από την προσεχή Δευτέρα. Επίσης, την προσεχή Παρασκευή και για τρεις μέρες θα προχωρήσει σταδιακά -ανάλογα με το νόσημα- το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού για τους 800.000 πολίτες, ηλικίας 18-59 ετών, με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα δοθεί και στους 50άρηδες η δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, από την κυβερνώσα παράταξη διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να εμβολιαστούν «όλοι οι πολίτες που ανήκουν στην περίμετρο της προτεραιοποίησης που ισχύει αυτή τη στιγμή -και η οποία συνεχώς διευρύνεται».
Την ίδια στιγμή, πάντως, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας δείχνουν επιφυλακτικοί, καθώς αναμένουν να δουν τον αντίκτυπο από τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα με τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που συνδυάστηκαν με μια παρατηρούμενη χαλαρότητα του κόσμου. Είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο, που θα καθορίσει εν πολλοίς και τις επόμενες κινήσεις, καθώς ενδεχόμενη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να ανατρέψει και πάλι τον προγραμματισμό. Και κατά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 76 νέοι θάνατοι, η θετικότητα έφτασε στο 7,76%, ενώ σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διασωληνωμένοι (781) και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (539). Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει πολύ πιεσμένο και οι επόμενες εβδομάδες εξίσου σημαντικές, με φόντο και την πιθανότητα απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα.