Για λάθη, ιδεοληψίες, τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας το συμπέρασμα-σύνθημα με το οποίο κλείνει, πλέον, τις δημόσιες ομιλίες του: «Δεν μπορείτε, έχετε χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».
Παρεμβαίνοντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι μία ψύχραιμη αναζήτηση λύσεων πρέπει να κινείται σε δύο κατευθύνσεις:
- Πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.
- Ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας.
«Η κοινωνία χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια νέα αισιοδοξία. Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό, ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή και καταιγισμό προπαγάνδας», είπε, προσθέτοντας: «Να σας πω κάτι; Τα βαρέθηκε ο πολίτης όλα αυτά. Τον εξοργίζουν».
Αναφερόμενος «στον θαυμαστό κόσμο του κ. Μητσοτάκη και όσων τον περιστοιχίζουν», παρέπεμψε στην εικόνα «όλα βαίνουν καλώς» που παρουσιάζουν «με αλχημεία μακάβριων μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής».
«Την τελευταία εβδομάδα, η χώρα έκανε βουτιά 20 θέσεων στον μηνιαίο Δείκτη Ανθεκτικότητας στην Covid, του Bloomberg, που μας κατατάσσει στην 40ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες. Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης. Στα 1.000 κρούσματα, lockdown, στις 4.500, άνοιγμα δραστηριοτήτων», ανέφερε, ενώ στην αντίδραση του πρωθυπουγού απάντησε: «Δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε».
Παρατηρητής στο πρόβλημα με τα εμβόλια
Αφού ανέδειξε την «τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο αλαλούμ με τα εμβόλια, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ευθύνη δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες τον μήνα. Στις 15 Ιανουαρίου, κ. Μητσοτάκη, μας είπατε τελικά 2 εκατομμύρια μέχρι τον Μάρτιο. Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000.
Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη οι ελλείψεις στα εμβόλια. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυσή της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών. Η δική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη είναι ότι φερθήκατε σαν ανέμελος παρατηρητής, ότι δεν αναζητήσατε λύσεις, αλλά περιμένατε κι εσείς να έρθει η σειρά σας να πάρετε κάτι από την -περιορισμένη όπως αποδείχθηκε- πίτα».
Ως εκ τούτου, υπενθύμισε την πρόταση που είχε καταθέσει στις αρχές του έτους, με την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με τις πατέντες και την απελευθέρωση της παραγωγής εμβολίων.
«Σας ζήτησα να λάβετε πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και, αν δεν ευοδωθούν, να αναζητήσετε και εναλλακτικές αγορές εμβολίων. Αντί για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών που είχα ζητήσει τότε, επιλέξατε αντιπαράθεση στη Βουλή. Και ήρθατε εδώ να χλευάσετε τις προτάσεις μου. Σήμερα, που όχι μόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η πρόσβαση των κρατών σε εμβόλια, τι ακριβώς λέτε και κάνετε; Έχετε μήπως κάτι να διδαχτείτε από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, που πλέον υποδέχεται και πολίτες από άλλες χώρες για να εμβολιαστούν; Ή από το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 60% του πληθυσμού του;».
Αλλά, έστω κι έτσι, όπως είπε αναφερόμενος στον χαμηλό αριθμό δόσεων, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να έχουν περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι κούριερ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
«Πώς μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και για ζώνη ανοσίας, αν δεν είναι εμβολιασμένοι αυτοί; Το ίδιο και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, κ.α.», είπε.
Ελάχιστα επιδόματα και «σχέδιο Πισσαρίδη»
Ακόμα πιο δριμύ ήταν το «κατηγορώ» του κ. Τσίπρα στον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
«Στον ιδιωτικό τομέα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενίσχυση, μόνο ελάχιστα επιδόματα σε εργαζόμενους και δάνεια σε επιχειρήσεις. Η αφετηρία της επόμενης μέρας είναι προβληματική. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος -μετά και τα μέτρα της κυβέρνησης- στην Ευρώπη. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν τη 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη. Διαφαίνεται ο κίνδυνος λουκέτων για 1 στις 3 επιχειρήσεις, με τις προβλέψεις των εγχώριων φορέων να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Ενώ η οικονομική δυσπραγία και η ανεργία αυξάνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».
Ειδικά για την προετοιμασία περί το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία απολύτως διαβούλευση στη χώρα, παρότι εδώ και μεγάλο διάστημα συζητάει με τους Ευρωπαίους. «Και τελικά πού καταλήξατε; Σε ένα σχέδιο που βασίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή ένα παρωχημένο πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ’90 και του ’00 και οδήγησε σε κρίση χρέους, έκρηξη ανεργίας και ανισοτήτων», τόνισε.
Σταματήστε να μιλάτε για ψέματα, δώστε απαντήσεις
Στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας αντέδρασε έντονα στην κατηγορία περί “ψέματος” που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός, επειδή αναφέρθηκε στις πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων που λαμβάνουν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, πέραν των όσων τους αναλογούν από την ευρωπαϊκή κατανομή.
Για τον λόγο αυτό, επικαλέστηκε την επίσημη ιστοσελίδα του γερμανικού υπουργείου Υγείας, στην οποία αναφέρεται ότι η Γερμανία έλαβε 60 εκατομμύρια εμβόλια Pfizer ως ευρωπαϊκή κατανομή συν 30 εκατομμύρια επιπλέον ως εθνική, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για τις δόσεις εμβολίου της Moderna.
“Σταματήστε να μιλάτε για ψέματα, δώστε απαντήσεις”, είπε, απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη και στον παριστάμενο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Όσο για την εικόνα στο ΕΣΥ, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί ένα δημόσιο νοσοκομείο για να δει τι γίνεται. Παρουσίασε, μάλιστα, δημοσιεύματα συμπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης που φιλοξενούν δραματικές καταγγελίες συγγενών ασθενών, ενώ παρέπεμψε στη φράση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη (“δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Μητσοτάκη”): “έχουμε μία ΜΕΘΙ δίπλα στη ΜΕΘ”, εννοώντας τις διασωληνώσεις εκτός Εντατικών.
Απαντώντας στον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη (“μας ζητάτε κύριε Τσίπρα να τους εμβολιάσουμε όλους ενώ ξέρετε ότι δεν υπάρχουν οι δόσεις”), ανταπάντησε: “δεν σας είπα να τους εμβολιάσετε όλους, σας είπα να ανοίξετε την πλατφόρμα σε ομάδες εργαζόμενων που έχουν ανάγκη την ανοσία λόγω εργασιακού πεδίου”, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, στα σχολεία καθώς και οι κούριερ.