Η σχετική αισιοδοξία που εκπέμφθηκε τα προηγούμενα 24ωρα από την κυβέρνηση για το άνοιγμα της οικονομίας έχει μετριαστεί κατά πολύ, εξαιτίας της σκληρής πραγματικότητας, η οποία αποτυπώνεται ειδικά με την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, 479 πολίτες ήταν διασωληνωμένοι, η θετικότητα παρέμεινε πάνω από το 5%, ενώ υπήρξαν και 443 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα και από τη στιγμή που, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι επιδημιολογικοί δείκτες προβλέπεται να διατηρηθούν στα ύψη για τις επόμενες δέκα μέρες τουλάχιστον, ο χρόνος της άρσης του απαγορευτικού ακόμα παραμένει μετέωρος. «Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη, εμφανώς πιο συγκρατημένη απ’ ό,τι την περασμένη Δευτέρα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Την ίδια ώρα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν επαναλάμβανε τα περί 22 ή 29 Μαρτίου που είχε αναφέρει προχθές: «Όσο ο ιός μεταδίδεται -και ο ιός μεταδίδεται στις μαζικές διαδηλώσεις όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο κοινωνικής κινητικότητας- τόσο απομακρύνεται το άνοιγμα των καταστημάτων. Εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», σημείωσε.
Κάτι που σίγουρα δεν χαροποιεί, εκτός των άλλων, και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επανέλαβε χθες (στον ΣΚΑΪ) ότι κάθε εβδομάδα lockdown έχει επιπλέον κόστος 750 εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος και, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τόνισε ότι… «προσεύχεται» για να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό. Η στήριξη, όπως είπε, «θα πρέπει να γίνει με σωφροσύνη, ούτως ώστε μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές με το σχέδιο ανάκαμψης να οδηγηθεί η χώρα μετά την πανδημία στη δημοσιονομική προσαρμογή».
Ιδιώτες γιατρούς
Όσον αφορά την πίεση του Συστήματος Υγείας, χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αγωνιώδης έκκληση του υπουργού Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση της Covid προκειμένου να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο ΕΣΥ. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εξάλλου, από χθες μπήκαν στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο που δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά. Ταυτόχρονα, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ ενσωματώνονται σήμερα στο ΕΣΥ, ως Covid θεραπευτήρια, ενώ αναμένεται και αντίστοιχη συμμετοχή του ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» στο ΕΣΥ με 50 κλίνες.
«Θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Έκανε δε γνωστό ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα αγοράς και σχολείων σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού. Αλλά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε πεπεισμένος ότι «μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συζητήσουν σήμερα και αύριο τα τελευταία δεδομένα, προτείνοντας στη συνέχεια στην κυβέρνηση την παράταση των περιοριστικών μέτρων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ολοκληρώνονταν την Καθαρά Δευτέρα. Ιδιαιτέρως για εκείνη τη μέρα, υπάρχει ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τον ενδεχόμενο συγχρωτισμό του κουρασμένου πληθυσμού σε πάρκα και άλλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, με τον όποιο κίνδυνο αυτό εγκυμονεί.