«Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και καθηγητής, όμως στις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις της θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει».
Αυτό σημείωνε χθες το βράδυ συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφερόμενος στη χθεσινή παραίτηση του κ. Ταραντίλη από τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Και ναι μεν ο ίδιος επικαλείται αποκλειστικά και μόνο οικογενειακούς λόγους για τη δύσκολη αναμφίβολα απόφασή του, ωστόσο αυτοί ήρθαν ουσιαστικά να επισπεύσουν τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η πίεση που δεχόταν, ειδικά την τελευταία περίοδο, ήταν πολύ μεγάλη, ενώ είχε αρχίσει να του ασκείται και κριτική εντός του Μεγάρου Μαξίμου, αναφορικά με την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων ζητημάτων.
Κάποιοι μάλιστα εξέφραζαν την απορία τους για ποιο λόγο εξαρχής ο κ. Ταραντίλης ζήτησε να μην έχει τις αρμοδιότητες της ΕΡΤ και του ΑΠΕ (τις ανέλαβε ο υφυπουργός παρά τω υπουργώ Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος), καθώς και για τις περιορισμένες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις (μία στον ΣΚΑΪ και μία στην ΕΡΤ), στη μικρής διάρκειας θητεία του.
Κορυφή του «παγόβουνου», η υπόθεση Λιγνάδη, για τον οποίο ο κ. Ταραντίλης είχε πει ότι «παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του». Λίγα 24ωρα αργότερα, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ουσιαστικά τον «άδειασαν», σημειώνοντας ότι η παραίτηση Λιγνάδη ζητήθηκε από την κυβέρνηση, με την επικοινωνιακή αστοχία στο θέμα να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Σε «νεκρό» χρόνο
Η χθεσινή εξέλιξη, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ήταν αναμενόμενη και -κατά κάποιους- είχε προαναγγελθεί εμμέσως και από την απουσία του κ. Ταραντίλη στις δύο τελευταίες ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών. Το πρώτο, ύστερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία (συνόδευε τον πρωθυπουργό στην Κύπρο και στο Ισραήλ) και το δεύτερο, μία εβδομάδα πριν, όταν οι εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη ήταν ραγδαίες. Ο ίδιος, από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκφράσει στον κ. Μητσοτάκη την πρόθεσή του να αποχωρήσει, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Οι προσπάθειες αποσόβησης του πλήγματος της παραίτησης τελικά δεν καρποφόρησαν και επιλέχθηκε να ανακοινωθεί αυτή σε «νεκρό» χρόνο, το μεσημέρι της Κυριακής.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ταραντίλης είναι βουλευτής Επικρατείας και με την τελευταία εξέλιξη αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως, μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής, πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα παρά να ριχθεί στη μάχη της ψήφου.
Κι όλα αυτά, εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας, με αρκετά «δύσκολα» θέματα να βρίσκονται μπροστά για την κυβέρνηση, όπως αυτό του Δημήτρη Κουφοντίνα, του νέου κύματος της πανδημίας και της οικονομικής ασφυξίας πολλών επαγγελματικών κλάδων στον απόηχο της πανδημίας. Θέματα που από σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η εκτελούσα χρέη εκπροσώπου, μέχρι χθες αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικό από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου «να διατηρηθεί η πολιτική και επικοινωνιακή κυριαρχία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού», με φόντο και τα λάθη που προηγήθηκαν και που, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «δεν επιτρέπεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθούν».