Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού αρχίζει να βρίσκει έδαφος μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του. Αυτή είναι η διαπίστωση του Μεγάρου Μαξίμου, όσον αφορά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει όσον αφορά την αναγκαιότητα υιοθέτησης της συγκεκριμένης πρότασης για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και τη διάσωση της φετινής τουριστικής σεζόν. Η ανακοίνωση, άλλωστε, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αφήνει περιθώρια για θετική έκβαση του θέματος. «Ζητούμε να συνεχιστεί η εργασία σε μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα», ανέφεραν, ανάμεσα στα άλλα, οι 27 στο κοινό ανακοινωθέν, με την προσπάθεια να συνεχίζεται σήμερα, στη νέα τηλεδιάσκεψη.
«Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από πριν. Υπάρχει πρόοδος και η υποστήριξη της πρότασης του πρωθυπουργού έχει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι μόνο έτσι θα διευκολυνθούν τα ταξίδια εντός της Ένωσης», τόνιζε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας πάντως ότι ακόμα δεν έχει επέλθει κανενός είδους συμφωνία, αφού υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές που επιμένουν να διαφωνούν, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Πάντως, η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει ρίξει τους τόνους και να μην εμφανίστηκε κάθετα αρνητική, όπως παρουσιαζόταν έως τώρα, αλλά «συζητήσιμη», ενώ θετική ήταν η στάση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. Άλλωστε, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου χθες, ο κ. Κουρτς δήλωσε πως «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ. Εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».
Ιδιωτικός τομέας
Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε δε ότι «αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε., θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες».
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, προσδιορίζοντας ως τον στόχο της κυβέρνησης να επιτευχθεί τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση διαβατήριο, ωστόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, απαλλάσσοντας τους ταξιδιώτες από χρονοβόρες διαδικασίες και ταλαιπωρία, όπως τα τεστ και η πολυήμερη καραντίνα.
Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες, ενώ υπογράμμισε πως η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.
Την ίδια ώρα, οι χώρες της Ένωσης, μέσω των ηγετών τους, άφησαν σαφείς αιχμές κατά των φαρμακευτικών εταιρειών, με φόντο τις νέες καθυστερήσεις που ανακοίνωσε η AstraZeneca στις παραδόσεις εμβολίων. Όπως ανέφεραν στην κοινή δήλωση, «οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν την προβλεψιμότητα της παραγωγής εμβολίων και να τηρούν τις συμβατικές προθεσμίες παράδοσης. Πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια όσον αφορά τις συνολικές προσπάθειες».