«Εύχομαι και ελπίζω στο τέλος της συζήτησης να μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή μας γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος. Να εξετάσουμε από κοινού πώς το θεσμικό μας πλαίσιο θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημόσιου Διαλόγου. Είχαμε ένα κύμα αποκαλύψεων μετά τις καταγγελίες Σοφίας Μπεκατώρου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση, γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία».
Η αντιμετώπισή τους -συνέχισε ο πρωθυπουργός- προϋποθέτει συνεργασία πολιτείας και πολιτών, δράση κράτους δικαίου και την αντίδραση της κοινωνίας δικαίου. «Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας όλα αυτά ξεκίνησαν από τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου στις 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση της ΓΓ Αθλητισμού, πρωτοβουλία που χαιρέτισα αμέσως», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Επικοινώνησα μαζί της και τη χαρακτήρισα Ολυμπιονίκη της εμπιστοσύνης. Αντίστοιχα όλα τα κόμματα χαιρέτισαν αυτή τη γενναία πράξη. Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτούς τους τρεις παράλληλους δρόμους επιχειρεί να κλείσει ο εκτροχιασμός και ο υποβιβασμός της δημόσιας συζήτησης».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά μέτωπο στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Με ποιο θράσος γίνονται χυδαίες αναρτήσεις με υπονοούμενα για «ασυνόδευτα προσφυγόπουλα» και ευθύνες Μαξίμου; ρώτησε. Κάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ως πατέρας δυο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πατέρα τριών παιδιών.
«Μίλησα για τις δημοσιεύσεις των βουλευτών σας. Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη, η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου» τόνισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπό κανονικές συνθήκες, το αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν διαφορετικό. Μία τέτοια αντιπαράθεση δεν αξίζει σε αυτό που ζητά η κοινωνία. Γίνεται για να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού κλίματος», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι, το εύχομαι, να αποκηρύξετε ανοικτά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε καθαρές κουβέντες. Αλλά επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο χτύπημα και πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη, ποντάροντας σε ένα θέμα, γνωρίζοντας καλά τον λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».
Αναφερόμενος στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ζήτημα είναι αν τον έχω δει 1 ή 2 φορές. Τοποθετήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και κανείς τότε δεν αναφέρθηκε εναντίον του. Αν κάποιος από αυτούς που μιλάνε πολύ σήμερα γνώριζε κάτι τότε, όφειλε να το πει εξαρχής».
Μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν, τόνισε ο πρωθυπουργός, «ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον κ. Λιγνάδη, ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία. Την ίδια μέρα οδηγήθηκε σε παραίτηση και έγινε αμέσως δεκτή και εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα στο Κράτος Δικαίου αφού έφτασε στα χέρια της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τα περί συγκάλυψης, καθώς ο κ. Λιγνάδης «απομακρύνθηκε πέντε ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη, αλλά τον φωτογράφισε με σαφήνεια». Παράλληλα, μίλησε για θετικό έργο της κας Μενδώνη, την οποία χαρακτήρισε «καλή υπουργό». Όπως όμως είπε, «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, ίσως κάπου γι’ αυτό να αστόχησε επικοινωνιακά. Μεγάλο λάθος της ήταν που χαρακτήρισε επικίνδυνο τον Λιγνάδη. Η κυρία Μενδώνη δεν προέρχεται από τη δική μας παράταξη και δεν έχει καμία πρόθεση να πολιτευτεί, ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την επιστημονική της επάρκεια».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών, αφενός, για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο για δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος και αφετέρου, να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, αλλάζει ο ποινικός κώδικας, αυστηροποιούνται οι ποινές για τέτοια αδικήματα, για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, εγκαινιάζεται μια νέα διαδικτυακή πύλη που θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο, συστήνεται ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης, θεσπίζονται ειδικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση και μπαίνει σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα ο φερόμενος ως θύτης μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επίσης, στον δημόσιο τομέα θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα για την παρενόχληση στην εργασία και επεκτείνεται το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά σε σχολεία.
«Αποκάλυψη, όχι συγκάλυψη»
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ακούγοντας τις ομιλίες των αρχηγών, «θεωρώ ότι η συζήτηση δεν τοποθετήθηκε στο σωστό της πλαίσιο. Τουλάχιστον τρεις ήρθαν για να κάνουν τελείως γενική ομιλία, χωρίς να αφιερώσουν τον χρόνο στην ουσία του θέματος».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το ερώτημα «που δεν απαντήθηκε, γιατί το κίνημα ‘’metoo’’ ξεκίνησε στην Ελλάδα τώρα και όχι πριν από μερικά χρόνια». Στο παρελθόν, σημείωσε, αυτοί οι άνθρωποι «ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να ακουστούν. Αυτό αλλάζει επί αυτής της κυβέρνησης και είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν άκουσα απολύτως τίποτα να λέτε για τις προτάσεις. Μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το πλαίσιο που σας περιέγραψα; Περιμένω να μου πείτε», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει συγκάλυψη, αλλά αποκάλυψη».
Παράλληλα, κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα πως αφήνει ασαφές υπονοούμενο ότι υπάρχει «ένοχο μυστικό» που συνδέει τον ίδιο με την κυρία Μενδώνη και δεν την αποπέμπει. «Είχατε και πάλι την ευκαιρία να πάρετε διακριτές αποστάσεις από τη χυδαιότητα που εκπορεύτηκε από κομμάτι του δημοσίου λόγου με υποκίνηση από τον δικό σας χώρο», σημείωσε και ονομάτισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου και Παύλο Πολλάκη για «χυδαίες αναρτήσεις» τους και «άκρως απαξιωτικό λόγο. Με την τακτική σας να μην παίρνουν αποστάσεις από τέτοιες χυδαιότητες, οδηγείτε στον τοίχο στελέχη και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως εσείς είστε δέσμιος μιας πολιτικής που δεν μπορείτε να ξεφύγετε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.
Αναφορικά με πρόσφατη ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μ. Λαζαρίδη, τη χαρακτήρισε βαθιά προσβλητική για τους ομοφυλόφιλους, είπε ότι του ζήτησε προσωπικά να ανακαλέσει «και προς τιμήν του το έκανε, γιατί η κυβέρνηση αυτή τιμά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Εσείς θα ζητήσετε από τον Πολλάκη να κάνετε το ίδιο;».
Όλο αυτό το επιχείρημα περί της κυρίας Μενδώνη, τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχει εμμονικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα του 2021 δεν είναι ίδια με το 2011 και το 2016. Η κοινωνία σήμερα έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη να αναμετρηθεί και με τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού της. Θέλω να ενθαρρύνω τον καθένα, αν αισθάνεται ότι έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας, να μιλήσει. Κανείς δεν δικαιούται να ζει στο φόβο και τη σιωπή».