Ο κύκλος των αποκαλύψεων για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη συνεχίζει να πυροδοτεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, διαδοχικές ήταν οι αναφορές βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού.
«Στην περίπτωση Λιγνάδη, η κορυφή της Ελληνικής Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσαν "εξαπατημένοι" από τον άνθρωπο που διόρισαν αφού κατήργησαν τη διαγωνιστική διαδικασία και επί τρεις εβδομάδες δια της σιωπής τους σηματοδότησαν μία έμπρακτη συγκάλυψη», υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου.
Παράλληλα ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία των Χ. Βερναδάκη και Ν. Φίλη- προς την Υπουργό Παιδείας. Ειδικότερα κάνουν αναφορά σε καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από μαθητές/τριες δύο μεγάλων ιδιωτικών σχολείων, όπου -όπως αναφέρουν- ήταν υπεύθυνος θεατρικών ομάδων ο Δ. Λιγνάδης.
Κριτική σε υψηλούς τόνους υπήρξε και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της και ανέφερε πως δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από μια αδικαιολόγητη άγνοια. Προσέθεσε ωστόσο πως δεν πρέπει να επικρατήσει η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο.
«Υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες, γιατί όταν διορίζεις κάποιον, έχεις και την ευθύνη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Παράλληλα έκανε μια ευρύτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς χώρους δουλειάς, σημειώνοντας πως «ζούμε την μπόχα ενός αδυσώπητου συστήματος».
«Εγώ στη θέση της κυρίας Μενδώνη θα είχα παραιτηθεί» σημείωσε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος. Μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνεται επίκληση «αμέλειας», ενώ τόνισε πως με το θέμα αυτό η χώρα διασύρθηκε διεθνώς.
Από το ΜέΡΑ 25 ο Κλέων Γρηγοριάδης σημείωσε πως υπάρχει ένα παλλαϊκό κίνημα που ζητά την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη και υπογράμμισε πως δεν μπορεί η υπουργός να λέει πως εξαπατήθηκε.
Γεραπετρίτης: Άξια υπουργός η κυρία Μενδώνη, έχει επιτελέσει έργο
Στις καταγγελίες για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη αλλά και στην ευρύτερη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει το θέμα στον δημόσιο διάλογο αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως η Λίνα Μενδώνη είναι «άξια υπουργός» και «έχει επιτελέσει άριστο έργο» και εξαπέλυσε βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ πως ενδιαφέρεται μόνο για «ένα κομματικό περίβλημα αντιπαράθεσης».
Ο υπουργός Επικράτειας -με αφορμή τα πυρά της αντιπολίτευσης- έθεσε το ερώτημα «τι καταμαρτυρείτε στην κυρία Μενδώνη; Το ότι δεν είχε καλό επικοινωνιακό χειρισμό; Αναφερθήκατε στη συγκάλυψη. Να μας πείτε ποια είναι η συγκάλυψη. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι η υπουργός Πολιτισμού ή κάποιος από την κυβερνητική παράταξη γνώριζε το ποιόν του ανθρώπου και τον διόρισε; Αφήστε τα υπονοούμενα γιατί δηλητηριάζουν όχι μόνο την πολιτική αλλά δηλητηριάζουν τη Δημοκρατία».
Απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε, «άκουσα το ότι καταδικάζετε αυτό το επαίσχυντο #ΝΔ-παιδεραστές. Το κατώτατο σημείο που έχει φτάσει ποτέ το επίπεδο δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας. Η ταύτιση μιας ολόκληρης παράταξης, ενός ολόκληρου τμήματος του ελληνικού λαού με την παιδεραστία. To καταδικάσατε και είναι προς τιμήν σας. Δεν άκουσα όμως να καταδικάζετε τον βραχίονα της ενημέρωσής σας τον κύριο Βαξεβάνη, που δήλωσε τα ίδια. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα; Δεν υπάρχει προβοκάτσια;».
Συνέχισε σε υψηλούς τόνους, «βεβαίως είναι ντροπή και για το πολίτευμα και για το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου αυτού του τύπου η πολιτική ταυτοτήτων, η οποία θέλει στην πραγματικότητα να δολοφονήσει ένα τμήμα του ελληνικού λαού. Είναι πραγματική ντροπή».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σημείωσε πως η καταγγελία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις 6 Φεβρουαρίου (σημείωση: αναφέρεται σε συνέντευξη από το Νίκο Σ.) έγινε ανώνυμα και για τον θύτη και για το θύμα. Προσέθεσε ότι«για λόγους ευαισθησίας» η κυρία Μενδώνη ζήτηση την παραίτηση του κυρίου Λιγνάδη, η οποία υπεβλήθη λίγες ώρες αργότερα. «Ποια είναι η συγκάλυψη;» σημείωσε, ενώ ανέφερε, «δεν τον ρίξαμε στα σκυλιά. Ακολουθήσαμε την οδό που το Σύνταγμα επιβάλλει».
Μιλώντας στην Ολομέλεια -με αφορμή τα βέλη της αντιπολίτευσης- ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε «φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι για όλα φταίει το επιτελικό κράτος, για τον χιονιά, για τις φωτιές, για τους σεισμούς, για τον κορωνοϊό. Επιτελικό κράτος και για τον Λιγνάδη». Προσέθεσε σκωπτικά, «το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει ο κύριος Ραγκούσης να προσαχθώ και εγώ ως ηθικός αυτουργός...».
Κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Τέλος, αναφέρθηκε και στον Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας, «υπάρχει κάποια ευνομούμενη πολιτεία που να υπάρχει δικαίωμα του καταδικασθέντος στον τρόπο με τον οποίο κρατείται; Το έχετε βρει αυτό σε κάποια χώρα;». Για να συμπληρώσει, «ο νόμος είναι ένας και ισχύει έναντι πάντων».
ΣΥΡΙΖΑ: Αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση Λιγνάδη
Η πρωτοφανής στήριξη του κ. Γεραπετρίτη στην «άξια υπουργό» με το «άριστο έργο» κα Μενδώνη επιβεβαιώνει πως οι χειρισμοί της Υπουργού Πολιτισμού ήταν όχι μόνο σε γνώση αλλά κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «η πολιτική του ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης είναι προφανώς απαράγραπτη.
Περιμένουμε ακόμα τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει:
1. Γιατί δεν υπήρξε προσφυγή στη Δικαιοσύνη στις 6/2, όταν έγινε η καταγγελία του Νίκου Σ., εφόσον έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση παραδέχεται πως οδήγησε στην παραίτηση Λιγνάδη, διαψεύδοντας τους προηγούμενους ισχυρισμούς Ταραντίλη και Μενδώνη;
2. Γιατί η κα Μενδώνη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι την ίδια μέρα, στις 19/2, κατατίθεται μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα;
3. Κέρδισε ή όχι πάνω από 2 εβδομάδες ο κ. Λιγνάδης, ώστε να προετοιμαστεί με την ησυχία του και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα;
4. Έχει γίνει έρευνα στο σπίτι και στους ηλεκτρικούς υπολογιστές του κ. Λιγνάδη από τις Αρχές, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σχετικών αδικημάτων για τυχόν αποδεικτικά στοιχεία;
5. Έχει γίνει κατάσχεση του κινητού του και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του για να δουν οι Αρχές με ποιους ανθρώπους είχε επικοινωνία;».