Η συμμετοχή σε μια Ένωση που ενεργοποιεί το υπερόπλο του Ταμείου Ανάκαμψης και που - για πρώτη φορά - αγοράζει και διαθέτει μαζικά εμβόλια σε όλους τους Ευρωπαίους, δεν επιβεβαιώνει απλά την ιστορική επιλογή του Καραμανλή να πορευτούμε μαζί με τους εταίρους μας και όχι μόνοι μας, αλλά την καθιστά υπαρξιακό μονόδρομο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
Επίσης, επισήμανε πως σαράντα χρόνια μετά, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι πια το σπίτι μας, η ασπίδα μας και η ασφαλέστερη εγγύηση για το μέλλον μας και υπογράμμισε ότι με τη δύναμη της δημοκρατίας και των αξιών μας και τα γενναία ευρωπαϊκά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, θα υπερασπιστούμε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα αντάξια των θυσιών των παλαιοτέρων και των προσδοκιών των νεότερων Ελλήνων.
«Το 2021 θα σφραγιστεί από την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που αξίζει να γιορταστεί με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα όμως με την επέτειο του Εθνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία, η χώρα μας τιμά την Ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που αποτελεί σπουδαία ιστορική κατάκτηση των Ελλήνων, ίσως τη μεγαλύτερη μετά την Εθνική Παλιγγενεσία. Τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη που άλλαξε την μοίρα του τόπου και κατέταξε οριστικά τη χώρα μας στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σχοινάς.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως συνέδεσε τον λαό μας, μια για πάντα με την προδιαγεγραμμένη από τις ιστορικές καταβολές του πορεία, αλλά έβαλε και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τη σφραγίδα της πολιτιστικής και ιστορικής του ταυτότητας. Προσέθεσε ότι ο συμβολισμός των δύο αυτών δομικών, καθοριστικών ρευμάτων μοναδικός και πια ανεξίτηλος.
Αναφερόμενος στα ιδανικά, τις αξίες που γεννήθηκαν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, είπε ότι ενέπνευσαν τη Γαλλική Επανάσταση και τον αγώνα για την Αμερικανική Ανεξαρτησία και σημείωσε ότι οι ίδιες κοινές αξίες που θεμελίωσαν τον αγώνα για την παλινόρθωση του γένους όπως το οραματίστηκαν οι Φιλικοί και εμπέδωσε ο λαός μας με τις θυσίες των Επαναστατημένων Ελλήνων. «Ήταν αυτά τα ιδανικά που ξεσήκωσαν το φιλελληνικό αίσθημα παντού στη Δύση πριν αλλά και μετά την Επανάσταση, αλλά και το ιδεολογικό πλαίσιο που ενέπνευσε τους Πατέρες της Ευρώπης στις στάχτες του ολέθριου Παγκοσμίου Πολέμου. Της τελευταίας αιματοβαμμένης σελίδας της κοινής μας ιστορίας. Σ’ αυτή την Ευρώπη αγκιστρώσαμε οριστικά το μέλλον μας πριν 40 χρόνια. Η Ενωμένη Ευρώπη εξαπλώθηκε ως ένα φως ειρήνης, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης μετά το σκοτάδι του πολέμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η ιστορική αλήθεια που δεν αμφισβητείται. Όποια χώρα συμμετείχε στο εγχείρημα, έζησε ειρηνικά, κατάκτησε ένα καλύτερο μέλλον, πέτυχε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους» συμπλήρωσε.
Σήμερα, επισήμανε ο κ. Σχοινάς, «είμαστε μια ήπειρος ειρήνης και δημοκρατίας, το αρτιότερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, με ελεύθερους πολίτες που σπουδάζουν, εργάζονται, συμβιώνουν μαζί χωρίς περιορισμούς, μια κοινωνία με ασφάλεια».
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η ευρωπαϊκή Ελλάδα αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του πιο προηγμένου μοντέλου δημοκρατίας και κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο. «Με ακλόνητες αξίες, πίστη στον άνθρωπο και απόλυτη προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών και κοινωνικών κατακτήσεων. Ενός Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής που προστατεύει αλλά και δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη ο τροχός της ιστορίας δικαίωσε τις προσδοκίες γενεών και επιβεβαίωσε μια σχέση με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κατοχύρωσε τα σύνορα μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες. Απογείωσε την ύπαιθρο, τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας με κολοσσιαίους πόρους. Στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όταν πολλοί άλλοι μας γύρισαν την πλάτη. Κατέστησε το ζητούμενο του τότε αυτονόητο του σήμερα με την ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση, εργασία και τις ελεύθερες συναλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Άνοιξε πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες νέους.Οι δυναμικές που διαμόρφωσαν την Ευρώπη και ανέπτυξαν τις κοινωνικές δομές, την ποιότητα της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, διαμόρφωσαν και την εξέλιξη της πατρίδας μας» σημείωσε.
Περαιτέρω, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πέτυχε τα 40 χρόνια που ανήκει στον ευρωπαϊκό πυρήνα, όσα δεν πέτυχε στα προηγούμενα 160 χρόνια της νεότερης ιστορίας της, και που σήμερα παραμένει παράδειγμα, το απόλυτο θεσμικό πρότυπο για τους φίλους στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της, πυλώνας σταθερότητας, υπόδειγμα δημοκρατίας».
Στο σημείο αυτό σημείωσε: «Η σκέψη μου αβίαστα γυρίζει σήμερα στον οραματιστή ηγέτη που πίστεψε, οργάνωσε και πέτυχε τον άθλο της ένταξης. Τον πολιτικό που στα χρόνια της εφηβείας καθόρισε την πολιτική μου ένταξη και δράση. Έναν εκπρόσωπο της "άλλης Ελλάδας" που αν και γεννήθηκε σ’ ένα τουρκοκρατούμενο χωριό της Μακεδονίας ενέπνευσε τόσους και εντυπωσίασε ακόμη περισσότερους συχνά πιο ισχυρούς, πιο σπουδαγμένους, πιο καλοζωισμένους από τον ίδιο, γιο του δασκάλου της Πρώτης. Ακόμη και οι δυνάμεις που τότε εναντιώθηκαν στις επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμερα αναγνωρίζουν τη διορατικότητα και την ορθότητα των επιλογών του και μάλιστα - με ελάχιστες εξαιρέσεις - κατάφεραν να τις κατοχυρώσουν και να τις διευρύνουν. Αυτή η συνολική αποδοχή από την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο της στρατηγικής επιλογής για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, με Έλληνες Ευρωπαίους που ανήκουν περήφανα -και όχι ενοχικά- στη Δύση, αποτελεί πολύτιμη κατάκτηση και παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλαχθεί».
Εν συνεχεία, παρατήρησε ότι «στην Ευρώπη των 27 ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, όπως η παγκόσμια πανδημική κρίση, ο ιστορικός νέος προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης ή η διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή προτεραιότητες» και επισήμανε ότι αυτή η διαφορετικότητα όμως, είναι και η γοητεία της Ευρώπης. «Ένα δένδρο με διαφορετικά κλαδιά που υπάρχουν χάρη στον κοινό τους κορμό. Με διάλογο και αλληλεγγύη που καταλήγει σε δίκαιους συμβιβασμούς, για το κοινό μας συμφέρον, που κατοχυρώνεται από την συνεχή συνεργασία και την κοινή δράση» συμπλήρωσε.
Διερωτώμενος τι συμβολίζει σήμερα η Ευρώπη στον κόσμο, απάντησε: «τη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς. Την ισχύ μας στο διεθνές εμπόριο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των δεδομένων, τα καθολικά συστήματα υγείας και παιδείας για όλους, την κατάργηση της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η Ευρώπη. Κι όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν μόνοι τους σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, θα πρέπει να μας το αποδείξουν. Και τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά ότι θα το καταφέρουν».
Καταληκτικά, ο κ. Σχοινάς, είπε πως σήμερα, το σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, της Στρατηγικής για τα Εμβόλια και το – χωρίς προηγούμενο σε πόρους αλλά και χαρακτήρα- Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή απάντηση δηλαδή στην πανδημία, αποτελούν την σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ένα φεντεραλιστικό άλμα για μια νέα εποχή ενότητας και συλλογικής πορείας, όπως υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ