Την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως το «καλό παιδί» στην Ευρώπη ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, επανεκκινούν και οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Με νέο ηγέτη στο ψευδοκράτος τον Ερσίν Τατάρ, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ταγίπ Ερντογάν, τους Βρετανούς να πιέζουν για λύση, αναζητώντας αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου τους μετά το Brexit, αλλά και τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να θολώνει τα νερά ως προς την ατζέντα των συνομιλιών, προετοιμάζεται για τις αρχές Μαρτίου η σύγκληση της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό.
Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκβαση της συγκεκριμένης συνάντησης, εκτιμώντας ότι η κυπριακή πλευρά θα δεχθεί έντονη πίεση να προχωρήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς. Στην πενταμερή θα συμμετέχουν οι «εγγυήτριες δυνάμεις», Ελλάδα, Βρετανία και Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος, ενώ δεν αποκλείεται να είναι εκεί και εκπρόσωπος της Ε.Ε. ως παρατηρητής.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά τάσσεται σταθερά υπέρ της λύσης της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής και το καθεστώς των «εγγυήσεων», ενώ οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν τη λύση των δύο κρατών (για «δίκαιο διαμοιρασμό» έκανε λόγο χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών περί δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων να θέσουν στο τραπέζι όποιες προτάσεις επιθυμούν, αν και -όπως είπε- τον δεσμεύουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.
Τη δική της σημασία έχει η επίσκεψη στην Κύπρο την προσεχή Πέμπτη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πρώτη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στο νησί μετά από πέντε χρόνια), όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον υπουργό Εξωτερικών, τον κατοχικό ηγέτη και την αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.
Εδαφική ακεραιότητα
Από την πλευρά της, η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ να αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστουδουλίδη:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου ξεκάθαρη ότι πρέπει να τηρηθούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το υποτιθέμενο κράτος της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ και να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και τον αδέσμευτο χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπως συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας χθες το πρωί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της προοπτικής της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.
Ερωτηθείς για την ατζέντα των επικοινωνιών του κ. Μητσοτάκη τόσο με τον κ. Αναστασιάδη όσο και με τον κ. Νετανιάχου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απάντησε: «Έχουμε συχνή επικοινωνία και με τους δύο. Σίγουρα έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις και για τα θέματα της πανδημίας. Ειδικότερα στο θέμα της Κύπρου, παραμένουμε συντεταγμένοι απόλυτα με την κυπριακή κυβέρνηση και πάντα παραμένουμε στη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας».
Η πενταμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που καθιστά πιθανό ένα τετ α τετ μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από καιρό και στον απόηχο των υπό εξέλιξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.