Κάλυψη ενοικίου κλειστών εταιρειών και τον Φεβρουάριο

«Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις γιορτές, θα είχε φανεί ήδη στα δεδομένα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Στόχος μας να εμβολιάσουμε 2 εκατομμύρια πολίτες έως τα τέλη Μαρτίου. Στα 500 αντί 300 ευρώ το πρόστιμο για παράβαση μέτρων.

Δημοσιεύθηκε: 15 Ιανουαρίου 2021 - 10:55

Τελ. Ενημ.: 15 Ιανουαρίου 2021 - 17:45

Load more

Την κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για τον μήνα Φεβρουάριο (σ.σ. οι κλειστές έως σήμερα επιχειρήσεις με κρατική εντολή δεν θα πληρώσουν δηλαδή ενοίκιο), καθώς και την επέκταση και τη συνέχιση καταβολής για δύο μήνες ακόμα όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο για παράβαση των μέτρων ανεβαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ. Στην τριτολογία του ωστόσο, και μετά την κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι το πρόστιμο θα κρατηθεί στα 300 ευρώ για 10 μέρες για να διαπιστωθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του κατά τους δέκα μήνες της υγειονομικής κρίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με τους εμβολιασμούς, το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και προανήγγειλε το άνοιγμα της οικονομίας, δεδομένου -όπως είπε- ότι η κατάσταση σε υγειονομικό επίπεδο είναι καλύτερη και επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας στατιστικούς πίνακες και στοιχεία, υποστήριξε πως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα είναι καλύτερη από την πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Αυτή η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται πάνω απ’ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών, που υπερέβαλαν τους εαυτούς τους. Η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι στη διάρκεια των εορτών, η κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις», τόνισε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Έχουμε δει και άλλες χώρες που τα πήγαιναν καλά και πολύ γρήγορα είχαν αύξηση των κρουσμάτων».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «συνεχή προσαρμογή σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, κάτι που έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» και επανέλαβε πως η υγειονομική επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή, θα εισηγείται και η κυβέρνηση κάθε Παρασκευή απόγευμα θα ανακοινώνει τις αποφάσεις, ενώ η Πολιτική Προστασία σε τοπικό επίπεδο θα μπορεί να επιβάλλει άμεσα περιοριστικά μέτρα ανά πάσα στιγμή.

«Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε πια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Έχει επιτευχθεί στόχος, αφού μειώθηκε σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας όμως ότι οι όποιες αποφάσεις θα καθορίζονται από τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών της Επιτροπής κατά γράμμα», είπε, εκτός από μια φορά που πήραμε πιο αυστηρά μέτρα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν αγνόησε τον καθηγητή Τσιόδρα και τους άλλους ειδικούς και επεσήμανε ότι «στην επιστημονική επιτροπή -που ξεπερνά τους 30 ειδικούς διαφόρων τομέων- δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Δεσμεύονται όμως από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της Επιτροπής».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία, αλλά για να χρηματοδοτούμε αυτήν απαιτείται μια υγιής οικονομία». Τόνισε ότι διατέθηκαν 24 δισ. το προηγούμενο έτος και ακόμα και τώρα το κράτος στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του από το «θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση. Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, που έδωσε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, φαίνεται να αποδίδει», είπε.

Ο κάθε μήνας lockdown, σημείωσε, στοιχίζει παραπάνω από 3 δισ. στο κράτος, γι’ αυτό -τόνισε- «ίσως ήρθε η ώρα να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα, με τήρηση μέτρων ασφαλείας, εφόσον το εισηγηθούν οι ειδικοί. Βεβαίως, κάθε άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί κίνδυνο για αύξηση κρουσμάτων. Όσο αυτή είναι ελεγχόμενη, μπορούμε να το αντέξουμε, είναι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να βρούμε».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «θα βάλει οριστικό τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού», προσθέτοντας πως η χώρα μας, μέσω της αναλογικής προαγοράς της Ε.Ε., έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. «Κάναμε ό,τι έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Είναι δικαιολογημένη σε ένα βαθμό η κριτική στην Ε.Ε. επειδή δεν ενέκρινε γρήγορα τα πρώτα εμβόλια, τι θα είχε συμβεί όμως αν δεν έκανε αυτή την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε χειρότερη μοίρα, αν η κάθε χώρα διαπραγματευόταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις», ανέφερε.

Από τον Απρίλιο και μετά, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, «όταν θα έχουν εγκριθεί και άλλα εμβόλια, θα έχουμε περισσότερα εμβόλια για να καλύψουμε τη ζήτηση» και τόνισε ότι «θα είμαστε αυστηροί στην προτεραιοποίηση της διαδικασίας των εμβολιασμών. Ολοκληρώνουμε τη θωράκιση των υγειονομικών και θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες η κατηγορία άνω των 85 ετών, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι ηλικίες 80-84 ετών. Έχουμε κλείσει ήδη 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα εμβολιασμού που σχετίζεται με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων που θα μπορούσαν να παραχθούν στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο. Είναι αστεία πυροτεχνήματα αυτά. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια ή αφέλεια και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, επανέλαβε ότι εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προσδιόρισε εκ νέου τον στόχο του εμβολιασμού 2 εκατομμυρίων πολιτών έως το τέλος Μαρτίου.

Μητσοτάκης: Λελογισμένο ρίσκο το άνοιγμα του εμπορίου

«Σήμερα καταφέραμε επιτέλους το δεύτερο κύμα της πανδημίας να το ελέγξουμε, γι’ αυτό και δίνεται η δυνατότητα, με την απόφαση των εμπειρογνωμόνων που μόλις πληροφορήθηκα, να ανοίξει το εμπόριο. Με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας, κάναμε όλοι μαζί την προσπάθεια για να ελέγξουμε την πανδημία και να φτάσουμε στο σημείο να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα».

Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δευτερολογία του στη Βουλή, προαναγγέλλοντας τις απογευματινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε συνεισφορά στην μετάδοση του ιού, ενώ ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει και καμία επιστημονική έρευνα που να έχει συνδυάσει την γρήγορη μετάδοση του ιού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «δεν είναι σίγουρο ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα συνδυαστεί με κάποια αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ένα λελογισμένο ρίσκο που θα πρέπει να πάρουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι στην ομιλία του «οπλίστηκε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός του: υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελής έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής δημιουργικής πρότασης». Υπενθύμισε ότι, όταν μίλησε στη Βουλή, στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν, ενώ επανέλαβε ότι αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη «υπήρχαν κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει νωρίτερα, η εισήγηση όμως της Επιτροπής δεν ήταν αυτή».

Εγκάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «πολιτική πάνω στους νεκρούς, με τον πιο χυδαίο τρόπο», απομονώνοντας τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου και της πρώτης του Δεκεμβρίου. «Δεν απαντάτε στο βασικό ζητούμενο, ότι δεν έχουμε κανονικές καταστάσεις. Πρώτος εξάλλου εγώ, σε κάθε δημόσια τοποθέτηση, έλεγα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτικά διαστήματα. Αυτή δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη, αλλά πανδημία covid», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το ότι τα έχουμε καταφέρει σε πολλά σημεία καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη, μπορεί να μην κολλάει στο αντιπολιτευτικό σας αφήγημα, αλλά είναι καλό για την Ελλάδα. Αυτή η ιστορία από τη δήθεν νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σας έχει γίνει εμμονή».

Σχετικά με τα τεστ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ερώτημα στον κ. Τσίπρα αν θεωρεί τα rapid test αναξιόπιστα. «Γιατί με τον δικό σας λόγο υπονομεύετε μια εθνική προσπάθεια να πείσουμε συμπολίτες μας να έρχονται στα σημεία που διενεργούμε τα τεστ», είπε και του ζήτησε και πάλι να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πάμε τόσο γρήγορα όσο μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε. Τα εμβόλια τώρα είναι διδοσικά, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε σήμερα, γιατί δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι εταιρίες θα τηρήσουν τις ημερομηνίες που έχουν δεσμευτεί». Έκανε μάλιστα γνωστό ότι σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την Ε.Ε. «ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαμε προγραμματίσει τον επόμενο μήνα. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης ούτε να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρίες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα μας παραδώσουν», τόνισε.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για διμερή συμφωνία της Γερμανίας με φαρμακευτικές εταιρίες, σχολίασε: «Εάν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και αγόρασαν πρόσθετα εμβόλια σε βάρος των άλλων κρατών, είναι απόλυτα κατακριτέο και θα κριθεί πολιτικά, εάν βέβαια ισχύει. Θα είναι ένα χτύπημα σε βάρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια. Δεν έχουν ανοίξει όλα τα κέντρα διότι δεν έχουμε τόσα πολλά εμβόλια ακόμα».

Για την πρόταση του κ Τσίπρα για την πατέντα των εμβολίων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά. Η πρότασή σας να παράγονται δήθεν στην Ελλάδα τα εμβόλια είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, εξάλλου, η ίδια ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει».

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων