Με ικανοποίηση αλλά και ιδιαίτερη προσοχή διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε μια δύσκολη περίοδο, με εύλογη την κόπωση των πολιτών όπως αναγνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης παραμένουν υψηλά, κοντά στις εκλογικές της επιδόσεις, μολονότι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οι αρνητικές γνώμες είναι αυξημένες. Φυσιολογικό το χαρακτηρίζει υψηλόβαθμος παράγοντας, ο οποίος αποδίδει τη μεγάλη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και στα χαμηλά ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν πείθει την κοινωνία. Δεν έχει πειστικό αφήγημα και αδυνατεί να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό όμως δεν πρέπει επ’ ουδενί να μας καθησυχάσει», τονίζει.
Στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, απ’ όπου τα συμπεράσματα είναι συνήθως πιο χρήσιμα ακόμα και από την πρόθεση ψήφου. Σε σχέση με την πανδημία, για παράδειγμα, και ειδικά στο δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση -όπως αναμενόταν- έχει χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με πριν, ενώ μεγάλη είναι η αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα και ειδικά για την πορεία της οικονομίας. Είναι δύο από τα θέματα, την εικόνα για τα οποία προσπαθεί να αντιστρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε επικοινωνιακό -και όχι μόνο- επίπεδο.
Δεν είναι τυχαία για παράδειγμα η κατ’ επανάληψη σύγκριση που επιχειρείται της κατάστασης στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, προκειμένου να αναδειχθεί ότι, παρά την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, «έχουμε αντέξει» τη σκληρή αυτή δοκιμασία. Όσον αφορά την οικονομία, η πρόθεση επίσπευσης των διαδικασιών ανοίγματος της αγοράς σε σχέση -λόγου χάρη- με τη δια ζώσης λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων φέρεται να είναι, σε μεγάλο βαθμό, και αποτέλεσμα της δυσφορίας των εν λόγω επαγγελματιών, υπό τον κίνδυνο της οικονομικής ασφυξίας.
Μεταρρυθμίσεις και μετριοπάθεια
Ο κ. Μητσοτάκης ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την εποχή μετά τον κορωνοϊό και την επιστροφή στην κανονικότητα. Ως σημαία, προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις, τη μετριοπάθεια και την κοινωνική ευαισθησία, προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία στο «πολιτικό κέντρο», όπως τόνισε στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής, το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», όπως είπε. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι αυτή η ευρεία μάζα πολιτών «αυτή τη στιγμή εκφράζεται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία», κάτι το οποίο στην κυβέρνηση θεωρούν κομβικό σημείο ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές.
Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός, χωρίς να εκπλήξει, απέρριψε και πάλι κάθε εκλογικό σενάριο πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του. «Η πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία. Δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά… Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, οι πολίτες μάς πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά. Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης», σημείωσε.