Την κυβερνητική “μοιρολατρία” για την μη διάθεση επαρκών δόσεων εμβολίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ευθύνη των Βρυξελλών, επιχείρησε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή, στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κι όπως σημειώνουν συνεργάτες του “μάλλον το πέτυχε”, δεδομένου του εκνευρισμού που έδειξε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης: έβγαλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης “αδιάβαστο” και τον “πληροφόρησε” ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει πως δεν θα κινηθούν μονομερώς για την προμήθεια εμβολίων, αλλά θα ακολουθούν τις συμφωνίες της Κομισιόν με τις εταιρείες.
“Τελικά ο κ. Ταραντίλης αποδείχθηκε… αδιάβαστος πριν καλά καλά κλείσει 24ωρο”, τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διότι:
- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Κύπρος ζήτησε από το Ισραήλ να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό δόσεων. Η είδηση κυκλοφόρησε από το βράδυ της Παρασκευής ως προαναγγελία συνέντευξης του κ. Αναστασιάδη που δημοσιεύεται σήμερα. “Η Κύπρος ανήκει στους 27 της ΕΕ αλλά κινήθηκε και εκτός ‘πλαισίου΄ διότι αυτό υπαγόρευσαν οι ανάγκες των πολιτών. Η Ελλάδα γιατί δεν το κάνει;”, είναι το (ρητορικό) ερώτημα που θέτουν.
- Το ευρωπαϊκό περιοδικό Politico αποκάλυψε ότι η Γερμανία προμηθεύεται περισσότερες δόσεις εμβολίων από όσες αναλογούν στον πληθυσμό της, μετά από (διμερείς) συμφωνίες με εταιρείες. Επιπλέον, το ίδιο περιοδικό αποκάλυψε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ζήτησαν λιγότερα εμβόλια από τον αριθμό που δικαιούται, ενώ όσα περισσεύουν (συνολικά) προωθούνται στη Γερμανία που… τα έχει ζητήσει. Στο εύλογο ερώτημα γιατί υπήρξαν χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που ζήτησαν λιγότερα εμβόλια, το περιοδικό αναφέρει ότι προτίμησαν να πάρουν σειρά στο εμβόλιο της ΑstraZeneca επειδή είναι πιο φθηνό από εκείνα των άλλων δύο εταιρειών που βασίζονται στο mRNA.
«Με 8.000 την ημέρα θέλουμε 3-4 χρόνια»
“Εδώ που φτάσαμε η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει: ή θα περιμένει τις δόσεις με το σταγονόμετρο ή θα αναλάβει δράση. Ο Τσίπρας πρότεινε δύο λύσεις, ας βρουν στο Μαξίμου άλλες. Αλλά να βρουν”, αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι δύο προτάσεις είναι:
- Να αγοράσει η ΕΕ από τις εταιρείες τις πατέντες ώστε να αναλάβουν την μαζική παραγωγή εμβολίων οι εθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Εν προκειμένω, όπως σημειώνουν, η Ελλάδα έχει σημαντικές τέτοιες φαρμακοβιομηχανίες που μπορούν να σηκώσουν το βάρος όχι μόνο για τις εγχώριες ανάγκες αλλά και για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. (σ.σ. αξιωματούχος της Βόρειας Μακεδονίας έχει ήδη μιλήσει για συζητήσεις με την Αθήνα προκειμένου να προμηθευτούν εμβόλια).
- Εναλλακτικά, να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο, χωρίς να μπαίνει το “απαγορευτικό” της Κομισιόν. Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ενδεικτικό.
Η σιωπή της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής, εκτιμάται από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης “ενδεικτική των προθέσεων της… να μην κάνει τίποτα”. Παρά το γεγονός - όπως επισημαίνουν - ότι ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών θα αυξηθεί στους 8.000 από τους 5.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί. “Αυτό σημαίνει 1.800.000 εμβολιασμούς τον χρόνο για την μία δόση, οπότε για να καλυφθούν περί τα 5-6.000.000 πολιτών θα χρειαστούν 3-4 χρόνια”, παρατηρούν.
Εκτός και αν ανοίξουν οι κρουνοί των τριών παρασκευάστριων εταιρειών τις επόμενες εβδομάδες.