Για «εκλογικό ανασχηματισμό με ακροδεξιά σφραγίδα» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, επικεντρώνοντας στη μετακίνηση του Μάκη Βορίδη στο «εκλογικό» υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η ανάληψη του υπουργείου Εργασίας από τον Κωστή Χατζηδάκη, όπου θα κάνει «δίδυμο» με τον υφυπουργό του Πάνο Τσακλόγλου (αρμόδιο για την κοινωνική ασφάλιση), σηματοδοτεί την απόφαση του κ. Μητσοτάκη «να εφαρμόσει χωρίς χρονοτριβή το ‘σχέδιο Πισσαρίδη’ στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό».
Ως εκ τούτου, εκλογική προετοιμασία και αντιμετώπιση «της εργασιακής/ασφαλιστικής λαίλαπας» αποκτούν προτεραιότητα, μαζί, βεβαίως, με τις κινήσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ένα στοιχείο που ουδόλως περνά απαρατήρητο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η σαμαρική ισχύς στο κυβερνών κόμμα». Όπως σημειώνουν, «ο κ. Μητσοτάκης δεν μετακίνησε στελέχη που στηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς, όπως η Νίκη Κεραμέως, ο Χρήστος Σταϊκούρας ή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ, επιπλέον, πέτυχε την υπουργοποίηση βουλευτών της ομάδας του όπως της Σοφίας Βούλτεψη».
Στη διασφάλιση των ισορροπιών αποδίδουν και... το υπερμεγέθες, 58μελές υπουργικό σχήμα, όταν κανένα δεν είχε ξεπεράσει τα 53 μέλη τα τελευταία χρόνια.
Ο εκλογικός σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου, όπως προσθέτουν, αποδεικνύεται και από τη μετακίνηση στο Μαξίμου του Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος θεωρείται άριστος εκλογολόγος. Ο ορισμός του δε, ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, τον καθιστούν «ομάδα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και υπερκαλύπτει το κενό που αφήνει η απομάκρυνση από την κυβέρνηση και την «ομάδα Μητσοτάκη» του Τάκη Θεοδωρικάκου.
Η «σιωπή Βορίδη στα ελληνοτουρκικά»
Η αναβάθμιση του κ. Βορίδη δεν έμεινε (ούτε θα μείνει) αναξιοποίητη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κεντρική εκτίμηση είναι πως ο εκλογικός μηχανισμός που θα στήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα στηρίζεται στο «ακραίο» τμήμα των δεξιών ψηφοφόρων, σε μία επιπλέον προσπάθεια να μην υπάρξουν διαρροές προς τα (ακρο)δεξιά λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και της αποδοχής, τελικά, από την κυβέρνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Προσεκτικοί παρατηρητές υπενθυμίζουν ότι ο κ. Βορίδης «είχε λάμψει δια της σιωπής» τον ταραγμένο Αύγουστο που μας πέρασε, όταν το τουρκικό σκάφος Oruc Reis μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δοκιμάζοντας τις αντοχές της χώρας. Όπως σημειώνουν, «τώρα γίνεται φανερός ο λόγος αυτής σιωπής», υπονοώντας συμφωνία Μητσοτάκη-Βορίδη, καθώς οι πρόωρες κάλπες το 2021 αποτελούν βασικό στόχο του πρωθυπουργού.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε το στίγμα της αντιμετώπισης της αναβάθμισης Βορίδη, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο προοδευτικό κοινό: «Το γεγονός ότι γίνεται υπουργός αρμόδιος για τη διενέργεια ενδεχόμενων εκλογών, ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, αποτελεί δημοκρατική πρόκληση για όλους τους πολίτες. Είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη, που πρέπει να τη λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας για τους μετασχηματισμούς που έχουν συντελεστεί στη ΝΔ υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη», τόνισε χαρακτηριστικά, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό.
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος: «Οι ‘μουσικές καρέκλες’ και τα σχέδια για εκλογικό αιφνιδιασμό, με τον ακροδεξιό κ. Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, που ζητούσε θεσμικά μέτρα για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά, δεν μπορούν να σώσουν τον κ. Μητσοτάκη από την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις ευθύνες του».