Η ανταπόκριση του Αλέξη Τσίπρα στον εμβολιασμό των «πολιτικών πρώτης γραμμής» (σήμερα στις 11:30 π.μ. στον «Ευαγγελισμό») είναι η έμπρακτη απάντηση σε όσους διαδίδουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει εμμέσως το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αυτό επισημαίνουν στελέχη του, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «έπαιξε» με τη δημόσια υγεία ούτε στο πρώτο κύμα της πανδημίας ούτε στο (εν εξελίξει) δεύτερο.
Αντιθέτως, όπως λένε, από την πρώτη στιγμή επικέντρωσε την προσοχή του στη θωράκιση του ΕΣΥ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «μπαλώματα» στα δημόσια νοσοκομεία και επικοινωνιακές κινήσεις.
Σ' αυτό το πεδίο θα παραμείνει, δεδομένου ότι:
- Ο πολύ μικρός αριθμός εμβολίων που έφτασαν στη χώρα προχθές και το χρονοδιάγραμμα των νέων αφίξεων αποδεικνύουν ότι ο μαζικός εμβολιασμός δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του καλοκαιριού.
- Το ερώτημα συνεπώς είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση μέχρι τότε. «Εάν έχει εναποθέσει τις ελπίδες στο εμβόλιο, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μετά τις γιορτές θα επανέλθει ο εφιάλτης των κρουσμάτων/διασωληνώσεων/θανάτων και θα πάμε σε νέα παράταση του lockdown», κατά την πρόβλεψή τους.
- Στον αντίποδα, προβάλλουν την ανάγκη κάλυψης των τεράστιων, ακόμα, κενών στη δημόσια υγεία: «Παραμονές εορτών το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την απόσπαση υγειονομικών από την Αττική στη Βόρεια Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι έχουν εξαντληθεί οι εκεί εργαζόμενοι.
Οπότε εγείρονται τα ερωτήματα:
- Γιατί δεν υλοποίησαν, τελικά, τις υποσχέσεις για επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στις περιοχές που σηκώνουν μεγάλο επιδημιολογικό βάρος όπως η Βόρεια Ελλάδα;
- Ποιος τους είπε ότι οι υγειονομικοί στην Αττική είναι... ξεκούραστοι;
- Πού είναι οι αθρόες προσλήψεις για τις οποίες μιλάει συνεχώς η κυβέρνηση και ο κ. Κικίλιας;».
Στηρίξτε εργαζόμενους-επιχειρήσεις
Πέραν τούτων, στο πεδίο των επιπτώσεων που έχει το lockdown στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει στην ανάδειξη του τρίπτυχου, το οποίο πρόβαλε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή:
* Στήριξη των εργαζομένων και των μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν μείνει χωρίς μισθό και χωρίς τζίρο. Εν προκειμένω, επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους πήρε δώρο Χριστουγέννων, με σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων εργοδοτών να μην είναι, πράγματι, σε θέση να το καταβάλουν. «Γι' αυτό ζητούσαμε να καταβληθεί από το κράτος το σύνολο του δώρου σε αυτές τις περιπτώσεις», επισημαίνουν. Ενώ επιμένουν στη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
* Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με «κούρεμα» σημαντικού μέρους των οφειλών που προέκυψαν από την απώλεια των εισοδημάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε (στα μέσα Δεκεμβρίου) με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, μίλησε για την ανάγκη ενός "New Deal" που θα αφορά την απομείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλιώς, όπως είχε πει, δεν θα καταφέρει να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
* Στήριξη του «κοινωνικού κράτους» με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία.