Τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Folli Follie. Είτε κινηθούν ομαδικά είτε ατομικά, η μήνυση και η αγωγή που θα καταθέσουν, θα στρέφεται στον υπάλληλο της επιχείρησης «Ν.Σ.», καθώς το δικό του email τούς έβαλε στο «κάδρο».
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά όσο και τα εν λόγω στελέχη (Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης, Σταύρος Αραχωβίτης, Μάκης Μπαλαούρας) δείχνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν φοβικά αυτή «την εκστρατεία λάσπης και αντιπερισπασμού» της ΝΔ. Όπως λένε, δε, περίμεναν μία νέα επίθεση, αφού η επιχείρηση «νοικιασμένο εξοχικό του Τσίπρα» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα -κοινώς, «δεν έκοψε πολλά εισιτήρια».
Ο κ. Φλαμπουράρης έστειλε χθες το πρώτο σήμα με τη μορφή εξώδικου σε site. Αυτό που περίμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα της υπόθεσης, ώστε να προχωρήσουν στη μήνυση και στην αγωγή.
Τα βασικά σημεία που επικαλούνται με βάση την έκθεση της PWC:
- Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ελληνική Δικαιοσύνη αρχειοθέτησε οριστικά τη δικογραφία για τυχόν ευθύνες και καθυστερήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli Follie.
- O καθένας (όπως ο «Ν.Σ.») μπορεί να επικαλεσθεί πολιτικούς, με θέση και εξουσία, για να φανεί χρήσιμος στο αφεντικό του. Αυτός όμως πρέπει να αποδείξει τις «επαφές» και τις «υποσχέσεις» που (ισχυρίστηκε ότι) απέσπασε από τους συγκεκριμένους πολιτικούς. Πόσο μάλλον ότι αυτές οι υποσχέσεις ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα. «Αυτό ακριβώς θα κληθεί να κάνει στη δικαστική αίθουσα», λένε. Η PWC σημειώνει στην έκθεσή της, ορθώς, ότι παρέθεσε τα στοιχεία από τις επικοινωνίες που έλεγε ότι είχε ο «Ν.Σ.», επισημαίνοντας ότι: «Δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα». Αυτήν ακριβώς την ανάγκη επιβεβαίωσης ή απόρριψης των ισχυρισμών του υπαλλήλου επικαλείται η ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή (σ.σ. πλην του κ. Μπαλαούρα, ο οποίος δεν διετέλεσε υπουργός και δεν είναι πλέον βουλευτής, οπότε δεν θα περάσει και από τη διαδικασία άρσης ασυλίας). Με τη δική τους προσφυγή στη Δικαιοσύνη τα τέσσερα στελέχη επιχειρούν, συνεπώς, να κινηθούν «επιθετικά και όχι αμυντικά».
- Η περίφημη τροπολογία για τα ΚΑΕ που εμφάνισε η ΝΔ ως απόδειξη της διευκόλυνσης που παρείχε η κυβέρνηση Τσίπρα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε υπερψηφιστεί (τον Μάιο του 2018) και από τη ΝΔ, όπως και από το ΚΙΝΑΛ. Πέραν τούτου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανανέωσε την ισχύ της (τον Μάιο του 2020) για άλλα δύο χρόνια. «Αν εμείς κάναμε νταραβέρι, τότε γιατί η ΝΔ... μας βοήθησε; Και γιατί ανανέωσε την ισχύ της δήθεν σκανδαλώδους ρύθμισης;», το ερώτημα που θέτει κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ από προχθές -χωρίς, ωστόσο, να έχει λάβει απάντηση.
«Απόδειξη ότι μας φοβούνται»
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η νέα επιχείρηση λάσπης οφείλεται στα αδιέξοδα του Μαξίμου στην πανδημία και την οικονομία». Το ένα συμπέρασμα, όπως λένε πηγές της, είναι ότι με τέτοιες μεθόδους η κυβέρνηση «ομολογεί» πως δεν νιώθει δυνατή και σταθερή ούτε αδιαφορεί για τον «κίνδυνο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας». Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως τέτοιες εκστρατείες «λάσπης και συκοφάντησης» θα πυκνώσουν -ειδικά εάν το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επιλέξει να στήσει εθνικές κάλπες μέσα στο 2021.
Γι' αυτό και η απόφαση του κ. Τσίπρα και των στελεχών του «να εγκαταλείψουν τη φοβική άμυνα και να περάσουν στην αντεπίθεση» προβάλλεται ως ειλημμένη.