Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για τις αλλαγές στην παιδεία, για τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και για ανεπαρκή μέτρα στήριξης μικρομεσαίων και εργαζομένων εξαπέλυσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση πως νομοθετεί εν κρυπτώ και «καταπνίγει» κάθε διαφορετική φωνή, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε η Δημοκρατία να μπει σε καραντίνα».
Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα Δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο-σκούπα, σημείωσε πως «αυτό που συμβαίνει με την κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο πολυνομοσχέδιο με τις χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο, στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί σαν τον κλέφτη».
Εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση, είπε «και ενώ αρνείστε τον έλεγχο, ολοένα και βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που επιμελώς τις κρατάτε κρυφές». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση με την Palantir, σημειώνοντας «τι ακριβώς πάτε να κάνετε;».
O Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να έρθουν στην επιτροπή ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ.α. Ειδική αναφορά έκανε σε δημοσιεύματα για διπλό σύστημα καταγραφής, κάνοντας λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις και ρεπορτάζ που εξαφανίστηκαν από το διαδίκτυο, «λες και βρισκόμαστε σε άλλες εποχές». Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Συνέχισε λέγοντας στην κυβερνητική πτέρυγα, «η εμμονή σας στην κατάπνιξη κάθε διαφορετικής φωνής που σας κάνει όχι κριτική από ιδεολογικής πλευράς αλλά με στοιχεία και γεγονότα, είναι πρωτοφανής όχι μόνο στα χρονικά της ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και σπάνια για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης. Εδώ λοιπόν υπάρχει θέμα Δημοκρατίας».
Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «έχετε κάνει την πανδημία ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος». Ειδική αναφορά έκανε στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, ασκώντας κριτική πως έχει μοιράσει με σειρά απευθείας αναθέσεων 1,7 εκατομμύρια.
Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων. «Έχετε τον κόσμο κλεισμένο στο διαμέρισμα και από μέρισμα μηδέν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, η λύση δεν είναι οι 120 δόσεις μόνο σε ημετέρους αλλά μια συζήτηση για δόσεις και διαγραφή μέρους του χρέους. Προσέθεσε πως διαφορετικά «θα πάμε σε κόλαση, με χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Και υπογράμμισε πως απαιτείται ρύθμιση ιδιωτικού χρέους στους μικρομεσαίους, ενίσχυση του εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς και στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε στη Νίκη Κεραμέως, κάνοντας λόγο για «υπουργό της ιδιωτικής Παιδείας και όχι της Παιδείας». Συνέχισε θέτοντας το ερώτημα στους κυβερνητικούς βουλευτές, «ποια είναι η άποψή σας για την αριστεία;» και προσέθεσε «αυτή είναι η άποψή σας: να εξισώνετε τα δικαιώματα των παιδιών που με το σπαθί τους και την αριστεία τους πέρασαν με πανελλαδικές στο ΕΜΠ ή στην ΑΣΣΟΕ ή στο ΑΠΘ, με τα παιδιά που απλά οι γονείς τους είχαν χρήματα για να τους στείλουν σε ένα τριετούς φοίτησης κολέγιο;».
Προσέθεσε παράλληλα πως η κυβέρνηση «νομοθετεί νύχτα» ενώ σημείωσε πως με τις ρυθμίσεις το υπουργείο Παιδείας φέρνει νέα πελατεία για τους ιδιοκτήτες κολεγίων. Όπως είπε, αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας και θεσπίζεται βάση εισαγωγής ανά σχολή προτίμησης, με αποτέλεσμα πάνω από 20.000 νέοι να μένουν εκτός.
«Βέλη» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και στον υπουργό Εργασίας για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει περίπου 100.000 εκκρεμότητες και τώρα έχουν φτάσει τις 360.000.