Εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτηρίζουν κυβέρνηση και επιστήμονες τις επόμενες δύο εορταστικές εβδομάδες, που θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας.
Η αργή, αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων (901 νέα κρούσματα, 58 θάνατοι και 534 διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ), επέφερε κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει επιτέλους τo lockdown να αποδίδει, όμως ταυτόχρονα η αγωνία για το προσεχές δεκαπενθήμερο είναι μεγάλη. Και αυτό εξαιτίας της έντονης κινητικότητας του πληθυσμού που αναμένεται να κορυφωθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εν πολλοίς φυσιολογική -ύστερα και από την κόπωση των τελευταίων μηνών- χαλάρωση, καθώς και με τα ιδιαίτερης μορφής γιορτινά τραπέζια που θα επιτρέψουν τη διεύρυνση των κοινωνικών επαφών.
Η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες, υπό το φόβο της νέας επιδείνωσης της κατάστασης και της εκ νέου πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εντατικοποιεί τους ελέγχους και παρακολουθεί στενά τα δεδομένα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, σε όποιες περιπτώσεις και περιοχές απαιτηθεί, να εφαρμοστεί σκληρό lockdown όπως σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Κοζάνη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Και στις γιορτές θα παραμείνουμε αυστηρά στο σημερινό ωράριο. Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», τόνισε χθες σε συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του επόμενου διαστήματος.
«Διαφορετική περίοδος»
Σε κάθε περίπτωση, λένε στην κυβέρνηση, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ κατά την περίοδο των γιορτών, η οποία θα είναι διαφορετική σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όμως έτσι -διαμηνύουν- «διασφαλίζεται ότι θα μπορούμε να χαρούμε ελεύθερα τα επόμενα Χριστούγεννα και πολλές γιορτές στο μέλλον».
Όσον αφορά το ρεβεγιόν, ιδίως η επιστημονική κοινότητα δείχνει πολύ επιφυλακτική. Πέραν της απαγόρευσης στις μετακινήσεις ύστερα από τις 10 το βράδυ, η σύσταση που γίνεται είναι να μην «ανοίγουν» πολύ οι επαφές των πολιτών και προτιμότερη είναι η διατήρηση του στενού οικογενειακού κύκλου. Καλύτερη, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, θα ήταν η επιλογή των ίδιων προσώπων για τον εορτασμό και των δύο ημερών για να είναι μικρότερος ο κίνδυνος διασποράς του ιού.
Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, εμφανίστηκε ακόμα πιο επιφυλακτικός: «Για τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», σημείωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται, εφόσον διαπιστωθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις τα Χριστούγεννα, να επαναξιολογηθούν τα δεδομένα ενόψει Πρωτοχρονιάς και, αν χρειαστεί, αυτά να αυστηροποιηθούν.
Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν πρόωρο το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας στις 7 Ιανουαρίου. «Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 του μήνα», ανέφερε χθες ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαΐα, η Θάσος και η Λάρισα. Με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου συμφώνησε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.