Τα νέα δεδομένα που προκαλεί η καθυστέρηση στον εμβολιασμό και την κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού που οδηγεί σε απομακρύνσεις δημοσιογράφων, αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ως προς το μείζον, το ερώτημα που θέτει είναι: τι θα αλλάξει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της, δεδομένου ότι η χώρα θα εφοδιαστεί με 300.000 δόσεις εμβολίων αντί για τα δύο εκατομμύρια που έλεγε μέχρι προχθές;
Δεδομένου ότι αντιστοιχούν δύο δόσεις σε κάθε πολίτη, προκύπτει ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε μόλις 150.000 άτομα και, άρα, θα μείνουν εκτός οι περισσότεροι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες που θα είχαν προτεραιότητα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ερώτημα δεν είναι γιατί ο αριθμός των πρώτων δόσεων μειώθηκε δραματικά (σ.σ. η ευθύνη φέρεται να ανήκει στην ΕΕ, που καθυστέρησε την κεντρική παραγγελία στην Pfizer) αλλά τι θα γίνει μέχρι να φτάσουμε στον ικανοποιητικό εφοδιασμό.
Δηλαδή:
- Πόσο θα παραταθεί το lockdown; Θα είναι -πάλι- γενικό ή ανά περιοχές; Σκληρό όπως του Μαρτίου ή ήπιο όπως το εν εξελίξει;
- Θα στραφεί η προσοχή στην αύξηση των ΜΕΘ με πραγματική, αυτή τη φορά, επίταξη ιδιωτικών μονάδων;
- Θα προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν «καταρρεύσει» σωματικά και ψυχολογικά;
- Αν ναι, θα τροποποιηθεί ο Προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε προχθές και προβλέπει μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία το 2021 κατά 572 εκατ. ευρώ;
Κατά τις ίδιες πηγές, οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα από την κυβέρνηση («και να είναι έμπρακτες»), ασχέτως των προσπαθειών που θα καταβληθούν κεντρικά, πάλι σε επίπεδο ΕΕ, για να «τρέξει» το εμβόλιο της Moderna (σ.σ. αναμένεται να πάρει έγκριση τον Ιανουάριο) και της AstraZeneca, που, όμως, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο μαζικός εμβολιασμός στη χώρα δεν μπορεί να γίνει πριν από την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ‘ανοσία της κοινότητας’ πριν από το καλοκαίρι. Είναι φανερό ότι μέχρι τότε δεν μπορεί η χώρα να μετράει εκατό θανάτους την ημέρα και το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω εξάντλησης των υγειονομικών και έλλειψης ΜΕΘ», σημειώνουν.
«Η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στο εμβόλιο, αλλά φάνηκε σήμερα πόσο λάθος είναι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος. Και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να μην προχωρά στη συνταγογράφηση των τεστ και να υπάρχουν ημέρες, στην κορύφωση της πανδημίας, με 3.244 θανάτους σε ενάμιση μήνα, που γίνονται μόνο 6.000 μοριακά τεστ».
Πρωτοφανής αυταρχισμός
Ως προς τον «πρωτοφανή αυταρχισμό» που επιδεικνύει το κυβερνητικό επιτελείο σε καθημερινή, πλέον, βάση, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για «πανικό του πρωθυπουργικού κέντρου». Από τη μια, όπως λένε, μέσα σε πέντε ημέρες δύο δημοσιογράφοι, η Έλενα Ακρίτα και η Δήμητρα Κρουστάλλη, εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ, αντίστοιχα, ενώ άλλος ένας δημοσιογράφος, ο Πάνος Χαρίτος, βλέπει την πόρτα εξόδου της ΕΡΤ.
Από την άλλη, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην Ασφάλεια πολίτες που «τολμούν» να διαμαρτυρηθούν με το (συμβολικό) άνοιγμα ενός πανό, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας: από τις εννέα ακτιβίστριες στο Σύνταγμα πριν από δύο εβδομάδες μέχρι, χθες, τους πέντε εκπροσώπους από τον χώρο της εστίασης οι οποίοι άνοιξαν πανό έξω από το Μαξίμου με τη λέξη «πεινάμε».
«Μία ειρηνική διαμαρτυρία εκλεγμένων εκπροσώπων από τον κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης, που αριθμεί 400.000 εργαζόμενους, κατέληξε σε προσαγωγές», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επαναφέροντας την πρόταση για άμεση χορήγηση από το κράτος του συνόλου του δώρου Χριστουγέννων και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Με την -εκ νέου- προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι «οι κοινωνικές διεκδικήσεις δεν θα μπουν σε καραντίνα».