Δυσεπίλυτος αποδεικνύεται ο γρίφος για τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε αρκετές περιοχές της χώρας και για την αποκλιμάκωση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο προβληματισμός σε κυβέρνηση και επιστήμονες είναι έντονος, δεδομένου ότι το παρατεταμένο lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο φόβος για την ανάφλεξη της πανδημίας είναι ορατός.
Ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρούνται ήδη αναζωπυρώσεις όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, με το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, να σκέφτεται τη νέα αναπροσαρμογή του σχεδιασμού και την αυστηροποίηση των μέτρων, αυτή τη φορά σε τοπικό επίπεδο.
Οπως έγινε γνωστό μάλιστα σήμερα το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος στο κυβερνητικό στρατόπεδο απέρριπταν το σενάριο νέου διαχωρισμού της χώρας σε ζώνες επικινδυνότητας, αυτό πλέον είναι πολύ πιθανό και η γενική φιλοσοφία, όπως την έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι όποιες νέες πρωτοβουλίες χρειαστεί, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, να ληφθούν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Άλλωστε, κατά κοινή ομολογία, οι επικείμενες γιορτές, σε συνδυασμό και με το -υπό όρους έστω- άνοιγμα κάποιων καταστημάτων, εύκολα μπορεί να επιφέρουν χαλαρότητα στους κουρασμένους πολίτες. Μάλιστα, οι πληροφορίες που φτάνουν στην κυβέρνηση είναι ότι με το click away ναι μεν υπάρχει ένα στοιχειώδες ξαναζωντάνεμα της αγοράς, όμως υπάρχουν και μαρτυρίες για κακή εφαρμογή του, με παραβίαση των κανόνων-συστάσεων των ειδικών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει προειδοποιήσει ότι, εφόσον παρατηρηθούν γενικευμένα κρούσματα μη συμμόρφωσης εμπόρων ή καταναλωτών, θα σταματήσει η ισχύς του συγκεκριμένου μέτρου, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πιθανό σε πανελλήνια κλίμακα, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες.
Στις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει η άμεση επιβολή ακόμα και ολικού lockdown (όπως τον Μάρτιο) σε περιοχές που τα κρούσματα «επιμένουν» να μην πέφτουν, όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, ενώ εξαιρετικά σοβαρή κρίνεται η κατάσταση και στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και η αύξηση των διενεργούμενων τεστ, σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης ευρείας διάδοσης του ιού.
Επ' αυτού, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκ. Βατόπουλος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. «Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.
«Ακόμα και σπίτι σπίτι»
«Το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε πως «αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα», ενώ ακόμα πιο «σκληρός» εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από την Ελευσίνα: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του… θα σφραγιστούν οι περιοχές ακόμα και σπίτι σπίτι», τόνισε χαρακτηριστικά, με επόμενο σταθμό του την εξίσου επιβαρυμένη Κοζάνη.
Από τη συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη δημοσιοποίησε το προγνωστικό μοντέλο του για την εξέλιξη της πανδημίας που παρουσίασε χθες το Euro2day.gr και προκάλεσε αίσθηση. Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρξει σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού ως το τέλος του χρόνου, αλλά και επαναφορά τους κοντά στα σημερινά επίπεδα στα μέσα Ιανουαρίου, ως αποτέλεσμα της μερικής χαλάρωσης των μέτρων κατά την περίοδο των εορτών. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους ανησυχίας των επιστημόνων, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων.