Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, αλλά και ο τρόπος που επιλέγει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πανδημία με όσα (δεν) κάνει στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αποψινής παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία του νέου Προϋπολογισμού.
Όπως φάνηκε χθες, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, θα ρίξει το βάρος στη διαγραφή ιδιωτικού χρέους, δεδομένης της «βύθισης» της αγοράς μετά από ενάμιση μήνα lockdown που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί μέχρι (τουλάχιστον) τα μέσα Ιανουαρίου.
«Ρύθμιση χρεών χωρίς διαγραφές δεν γίνεται», τονίζουν αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εξειδικεύοντας την πρόταση που έκανε χθες ο κ. Τσίπρας στους συνομιλητές του από τον χώρο του εμπορίου και των επαγγελματιών: το «new deal για την απομείωση του ιδιωτικού χρέους».
Προς το παρόν, γι' αυτή τη χρονική στιγμή που το λιανεμπόριο δεν λειτουργεί, ουσιαστικά, με το περίφημο click away να κινείται προβληματικά, ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε και πρόβαλε βασικές προτάσεις των εκπροσώπων, όπως:
- Να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους.
- Να μετατρέψει η κυβέρνηση την επιστρεπτέα ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα.
- Να δρομολογήσει τον διάλογο για την απομείωση των χρεών (σ.σ. με διαγραφές) που συσσωρεύονται στην αγορά από το δεύτερο lockdown, καθώς αυτό στερεί από την αγορά τον χριστουγεννιάτικο τζίρο που είναι και ο μεγαλύτερος κάθε έτος (σ.σ. αποτελεί το 30% του ετήσιου τζίρου).
Να μην εφαρμοστεί ο πτωχευτικός νόμος
Μία πρόγευση της αποψινής ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή δίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δυστυχώς η κυβέρνηση για δεύτερη φορά κάνει ακριβώς τα ίδια εγκληματικά λάθη. Όχι μόνο συνεχίζει να μη στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά δεν εκμεταλλεύθηκε το χρόνο του lockdown για να προετοιμαστεί, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένες οι θυσίες των πολιτών», αναφέρουν. Όπως προσθέτουν:
- Η άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ που καταρρέει και η άρνηση για μαζικά τεστ, συνταγογράφηση και αποζημίωσή τους, οδηγούν στο αποτέλεσμα, ένα μήνα μετά, οι ειδικοί να μην έχουν την πραγματική εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, ενώ η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των συνοικιακών καταστημάτων, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και αθρόων απολύσεων.
- Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να περιοριστούν πλέον μόνο στις αναγκαίες επιχορηγήσεις, τις οποίες και αυτές αρνείται η κυβέρνηση. Ούτε μόνο στο Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με ανάληψη του κόστους από το κράτος για να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις, το οποίο επίσης αρνείται.
- Οφείλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα του ιδιωτικού χρέους. Η νέα έκρηξή του από τα περιοριστικά μέτρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Το είχε επισημάνει ήδη από τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα η ανάγκη είναι ακόμα πιο επιτακτική. Οφείλουμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για ένα new deal με σημαντικές πρωτοβουλίες για γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, καθώς προβλεπόταν και διαγραφή σημαντικού μέρους του ονομαστικού χρέους του οφειλέτη που θα έμπαινε στη ρύθμιση. Σήμερα απαιτούνται ακόμα πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ειδάλλως, ο εκτρωματικός πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα τόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο και φυσικά και για τους εργαζόμενους.
- Είναι αυτονόητο ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος δεν πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή της νέας χρονιάς. Ειδάλλως θα μιλάμε για την πιο βίαιη φτωχοποίηση και για οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια.