«Η κυβέρνηση διαψεύστηκε και απέτυχε τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία» σημείωσε στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για έναν προϋπολογισμό που είναι στον αέρα. Μάλιστα υπογράμμισε πως «η αποτυχία της κυβέρνησης οδηγεί σε κοινωνική κρίση διαρκείας» και αναφέρθηκε στην ανάγκη προοδευτικής διεξόδου.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό σημείωσε ότι δημιουργούνται τρία νέα δεδομένα: το ΕΣΥ είναι σε οριακή κατάσταση και τα όσα προβλέπονται είναι ανεπαρκή, η ύφεση του 2020 αποδεικνύεται πιο βαθιά και περνά και στο 2021 και οι απώλειες σε εισοδήματα και απασχόληση προμηνύουν κοινωνική κρίση διαρκείας.
Παράλληλα ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση μιλά για «ισχυρή ανάκαμψη» γιατί όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μετά την πανδημία ο κόσμος θα ξοδέψει από την αποταμίευσή του. Aλλά πόσοι Έλληνες έχουν αποταμιεύσεις;». Προσέθεσε πως ανάκαμψη δεν θα υπάρξει εάν δεν αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση και σημείωσε πως είναι ανησυχητικό «όταν εργοδοτικές οργανώσεις φέρονται να ζητούν περικοπές απολαβών ακόμη και 20%. Επιτρέποντας τέτοιες εξελίξεις, η κυβέρνηση θα ανοίξει την πόρτα για ένα νέο τούνελ λιτότητας».
Συνέχισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση εμφανίζει ως πανάκεια τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο είπε πως ακόμη κι αν εισρεύσουν οι πόροι αυτοί δεν θα προλάβουν να μετατραπούν σε απασχόληση και εισόδημα μέσα στο 2021, προσθέτοντας και από αυτήν την άποψη ο Προϋπολογισμός «είναι στον αέρα»
Κατά την ομιλία του στη Βουλή σημείωσε πως το σχέδιο ανάκαμψης και οι πόροι του θα έπρεπε να τεθούν κατ' ελάχιστον υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. «Μόνο έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με τους φορείς της κοινωνίας» τόνισε. «Γι΄αυτό χρειάζεται να υπάρξουν συναινέσεις».
Ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε πως «η κοινωνία συνειδητοποιεί τα νέα δεδομένα. Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει. Το πολιτικό κλίμα αλλάζει» και ανέφερε πως γι ´ αυτό η κυβέρνηση ή κάποια κέντρα της καταφεύγουν σε «επιθέσεις λάσπης» κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε όμως πως «η διάχυτη αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια δεν πρέπει να επιτρέψουμε να οδηγήσουν σε ακροδεξιά, λαϊκιστικά αδιέξοδα. Κι αυτή είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Πρέπει να μετατραπούν σε ένα νέο πολιτικό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό σχέδιο για το μέλλον».
Τέλος υπογράμμισε πως «το μέλλον βρίσκεται στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των δημόσιων αγαθών, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στο σεβασμό των δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατίας. Αυτές οι τάσεις αναπτύσσονται διεθνώς. Αυτά σηματοδοτούν την προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Και η τάση αυτή θα γίνει, γίνεται ήδη, πλειοψηφική και μέσα στην κοινωνία».