Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για τις αποκαλύψεις γύρω από τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τις πληροφορίες δε, θα επιμείνει σ' αυτό το αίτημα ακόμα και αν οι εισαγγελικές αρχές δεν παρέμβουν «αυτεπαγγέλτως» -με ό,τι σημαίνει αυτή η προειδοποίηση.
Τα αρμόδια στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσαν από τα σύννεφα με τα χθεσινά δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων («ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία») καθώς είχαν πληροφορίες από καιρό ότι υπάρχει υποκαταγραφή των κρουσμάτων. Στα «διπλά βιβλία» αποδίδεται άλλωστε η καθυστέρηση στη λήψη νέων μέτρων προστασίας, ακόμα και στο lockdown, καθώς στη λειτουργία τους οφείλεται η καθυστερημένη ενημέρωση για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων.
Το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η συντονισμένη διαρροή στις δύο εφημερίδες αποδεικνύει, όπως λένε, ότι στο Μαξίμου άρχισε το blame game, καθώς «ο κλοιός της απόδοσης ευθυνών έχει στενέψει».
Αναδεικνύουν, δε, τα εξής στοιχεία:
- Το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου ήταν κοινό μυστικό η αντίθεση πολλών μελών της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, δηλαδή για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στους τουριστικούς παράγοντες να μην προσκομίζουν οι τουρίστες αρνητικό τεστ Covid-19 του τελευταίου 72ωρου. Σε εκείνη τη διαφωνία, αλλά και στο σινιάλο χαλάρωσης και «επιστροφής στην κανονικότητα» που εξέπεμψε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, αποδόθηκε (από το σχετικό ρεπορτάζ) η επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα να μη μετέχει στα briefing (σ.σ. την «έσπασε» μόνο μία φορά στις αρχές Αυγούστου).
- Είχε προηγηθεί η σκληρή κριτική του καθηγητή Γενετικής (στην Ελβετία) και μέλους, ακόμα, της επιστημονικής επιτροπής Μανώλη Δερμιτζάκη, στην «υπερβολική χαλάρωση» μετά τη λήξη του πρώτου lockdown και, κυρίως, στον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός. Δύο μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου, παραιτήθηκε από την επιτροπή.
«Είχαμε γνώση…»
Σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα και στενών συνεργατών του είχαν περιέλθει και πολλά άλλα περιστατικά, καθώς και διαφωνίες μελών της επιτροπής. Δεν ήταν τυχαίο, συνεπώς, το προ μηνός αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής, δεδομένου ότι στην πορεία παραιτήθηκαν κι άλλα μέλη της.
Υπό το φως των χθεσινών αποκαλύψεων, το αίτημα παίρνει άλλη διάσταση και εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση μπορεί να επιμείνει στη σιωπή της.
Ψάχνει εξιλαστήρια θύματα;
Όπως λένε αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη είναι να δείξει ότι... «δεν τρέχει τίποτα», γι' αυτό και συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με θέμα μια σειρά από νομοσχέδια που επεξεργάζεται.
Στην πραγματικότητα, όμως, «αφενός, οι αποκαλύψεις δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και, αφετέρου, θα έχει ενδιαφέρον πώς θα απαντήσει η θιγόμενη πλευρά, δηλαδή η πλευρά Κικίλια-Αρκουμανέα». Με την επισήμανση αυτή, αφήνουν να εννοηθεί σαφέστατα ότι η διαρροή στις δύο εφημερίδες έγινε «σε γνώση του Μαξίμου και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη», παρατηρώντας με νόημα ότι σ' αυτόν τον πόλο ανήκει ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
- Οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση και τις αποκαλύψεις αφορούν πρωτίστως και κυρίως τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να ξεφύγει μία μετατόπιση των ευθυνών στον ΕΟΔΥ ή στο υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τη «δεύτερη επιστολή», όπως του είπε ο Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία «φταίνε οι υπουργοί» (σ.σ. Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη το γνωστό ανέκδοτο: όταν ένας νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα βρίσκει στο γραφείο του τρεις επιστολές που του άφησε ο προκάτοχός του, με τη συμβουλή να τις ανοίγει μία μία όταν αρχίσουν τα ζόρια. Η πρώτη γράφει: «ρίξ' τα στον προηγούμενο». Η δεύτερη: «ρίξ΄τα στους υπουργούς σου». Και η τρίτη: «ετοίμασε τις δικές σου επιστολές»).
- Είναι δεδομένο πως η δραματική κατάσταση στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος, με εκατόμβη νεκρών στην ημερήσια πλέον διάταξη, η συντριπτική αποδοκιμασία των κυβερνητικών χειρισμών όπως αποτυπώνεται στο σύνολο των ποιοτικών στοιχείων στις δημοσκοπήσεις και η κατάρρευση του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, θα κάνουν το Μαξίμου να αναζητήσει εξιλαστήρια θύματα. για να μειώσει τη φθορά στο πρόσωπο του πραγματικού υπευθύνου: του Κυριάκου Μητσοτάκη.