Εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας. Είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών μέσα σε είκοσι μέρες (είχαν τετ α τετ και στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου) και, εκτός της αναμενόμενης ενίσχυσης των δεσμών των δύο χωρών, εκτιμάται ότι θα στείλουν και νέο αυστηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν για τερματισμό από την Άγκυρα των συνεχών προκλήσεων και συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία, με δύο νέες αντι-Navtex, κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης τεσσάρων νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου και Σάμου), ενώ το Ορούτς Ρέις συνεχίζει να αλωνίζει στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, καταδεικνύοντας την πρόθεση της γείτονος να επιμείνει στην τακτική των προκλήσεων. Προφανείς και οι αντικειμενικές δυσκολίες για την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Η Navtex για τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού λήγει το προσεχές Σάββατο και τότε ίσως φανεί αν η Άγκυρα θα θελήσει να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο ή θα βάλει λίγο «νερό στο κρασί της», προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Για το θέμα συζήτησαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει ότι διάλογος με το Ορούτς Ρέις να συνεχίζει να προκαλεί, δεν μπορεί να διεξαχθεί.
Εκλογή Μπάιντεν
Στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και λίγα 24ωρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μία ακόμη σημαντική παράμετρος, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Όπως κρίσιμη είναι και η χρονική περίοδος μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2021, όταν και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του.
Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Σίσι θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά τη λήξη των εργασιών της 5ης διεθνούς Ευρω-Αραβικής Συνόδου, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει συνάψει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά προς τον αραβικό κόσμο: το Αμπού Ντάμπι, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στις 17 Νοεμβρίου να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα υπογραφεί μια σειρά συμφωνιών οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τον στρατηγικό χαρακτήρα στις σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου.
Τον κ. Αλ Σίσι υποδέχθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. «Υποδέχτηκα τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi. Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς & τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», έγραψε στο Twitter ο κ. Δένδιας.
Η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα γίνεται σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί και, πέραν της κοινής βούλησης για ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ήδη συμφωνηθεί συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως ο ενεργειακός. Στο πρόσφατο εξάλλου τετ α τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου.