- Ο πρωθυπουργός στο «διάγγελμα» του Σαββάτου ανακοίνωσε «σχέδιο ενός μήνα» με την παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ το πρωί της Τρίτης. Μία ημέρα πριν τεθεί το σχέδιο σε ισχύ, ανατράπηκε με σκληρό lockdown σε Θεσσαλονίκη-Σέρρες.
- Το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε (μέσω του Open) με ένα κατηγορηματικό «όχι» στο ερώτημα εάν η Αττική βρίσκεται κοντά σε lockdown.
- Έξι ώρες αργότερα, κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν για νέο «διάγγελμα» του κ. Μητσοτάκη την Πέμπτη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο του lockdown.
- Τελικά, χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε το lockdown μέσω του ΑΝΤ1.
Όπως παρατηρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κικίλιας επιχείρησε να προκαταλάβει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και όχι… να πάρει τη δόξα. Επικαλούνται προς τούτο τις αξιόπιστες πληροφορίες που λαμβάνει (και) η αξιωματική αντιπολίτευση για το κλίμα που επικρατεί στην επιτροπή ειδικών (λοιμωξιολόγων κ.λπ.) του υπουργείου Υγείας, δηλαδή για την κατηγορηματική, πλέον, πρότασή τους στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε lockdown. Κι αυτό παρά τους δισταγμούς του Μαξίμου, με το γνωστό επιχείρημα ότι η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο γενικό κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας.
«Μη γίνουμε Μπέργκαμο»...
Η εισήγηση των ειδικών αποδίδεται στην τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς «το σύστημα κράσαρε», με τους ειδικούς θαλάμους και τις ΜΕΘ να έχουν πληρότητα 100%. Η μεταφορά ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής οδήγησε στη βεβαιότητα ότι «είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών» να βρεθεί στο κόκκινο το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων και να μείνει χωρίς ιατρική αντιμετώπιση η πανδημία, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν υποδέχονται ασθενείς με κορωνοϊό.
Για τους λόγους αυτούς, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες, στέλνοντας σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση να αφήσει τους ενδοιασμούς και να προχωρήσει, αφενός, σε αυστηροποίηση των μέτρων και, αφετέρου, στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό.
Δύο ήταν οι δηλώσεις-κλειδιά που, κατά τις πληροφορίες, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το κυβερνητικό επιτελείο:
- «Έχει κρασάρει το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές. Ο φόβος και η αγωνία που έχουμε, είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή που θα γίνεται επιλογή ασθενών για να τους παρασχεθεί βοήθεια στην Εντατική».
- «Κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες γι' αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Οι ευθύνες είναι γνωστές και θα καταλογιστούν».
Ξέσπασε... μέχρι κι ο Α. Ξανθός
Λίγο αργότερα, ο πράος και συναινετικός τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός... ξεσπούσε έντονα με τις δηλώσεις του κ. Κικίλια. «Η αμετροέπεια σε στιγμές κρίσης είναι τραγική. Και εκθέτει. Την ώρα της αναγγελίας του lockdown και της κατάρρευσης του κυβερνητικού success story, δεν μπορεί ο κ. Κικίλιας να λέει ανερυθρίαστα ότι όσα έκανε η κυβέρνηση σε λίγους μήνες στο Σύστημα Υγείας δεν έγιναν επί 46 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά», τόνισε.
Θέτοντας το ερώτημα: «Αν είναι έτσι, τότε γιατί οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλήθηκαν από την αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος; Κοροϊδία λοιπόν η "θωράκιση", ο "διπλασιασμός των ΜΕΘ", οι "χιλιάδες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού";».